Průběžné výsledky hlasování výstavy hradecké galerie „Hledá se mistrovské dílo.“ Jsou tři favorité!

10. únor 2024 08:34

Galerie moderního umění v Hradci Králové nechává své návštěvníky vybírat mistrovské dílo. Teď byly zveřejněné průběžné výsledky ankety, ve které lidé hlasují, jaké dílo by chtěli mít doma v obývacím pokoji nebo který obraz by měla galerie zařadit do stálé expozice. Přímo v galerii zjišťovala informace reportérka Adéla Kavříková.

Který obraz lidé zatím hodnotí jako ten nejlepší?
Z průběžných výsledků teď vychází jako favorité tři obrazy, které se přetahují o první místo a od ostatních odskočili už o několik desítek hlasů.

Čtěte také

Nejvíce se lidem líbí obraz Keř II, který namaloval František Muzika. Ten dostal zatím 339 hlasů. Na druhém místě je s 334 hlasy Pokus o portrét Jiřiny Haukové z dílny Mikuláše Medka. A v těsném závěsu je s 332 hlasy dotahuje obraz Muž v klobouku od Josefa Čapka.

Podle kurátora výstavy Tomáše Kolicha z takto těsných výsledků vyplývají dvě věci. První, že různorodost těch tří děl sice ukazuje, jak odlišný může být vkus jednotlivých návštěvníků, a zároveň je zřejmé, že u současného publika nejvíce bodují známí a osvědčení autoři.

Jak tyto tři nejoblíbenější obrazy vypadají?
Prohlédla jsem si je nejprve sama a pak jsem si vzala na pomoc historičku umění Petru Příkazskou.

Čtěte také

Třeba ten lidmi nejvíce oceňovaný surrealistický obraz nazvaný "Keř II" žádný skutečný keř příliš nepřipomíná. Je petsrobarevný a je na něm spousta rostlin a tváří.

Pokus o portrét Jiřiny Haukové zase připomíná hodinový stroj. Podle Petry Příkazské je to fiktivní autoportrét a připomínat má hlavu plnou myšlenek.

Až Čapkův Muž v klobouku odpovídá názvu - je kubistický, nechybí tam typické geometrické tvary a možná na návštěvníka může působit trochu tajemně. K tomuhle dílu ještě dodám, že galerie ho má ve sbírce už desítky let a velmi často se objevuje ve stálých expozicích. Lidé jsou na něj už zkrátka zvyklí.

Čtěte také

Jaký je o tuhle speciální hlasovací expozici mezi lidmi zájem?
Ředitel galerie František Zachoval zatím hodnotí výstavu jako úspěšnou. Začala už v říjnu a galerie má od té doby dvojnásobnou, možná i trojnásobnou návštěvnost. Možnost hlasovat už využily více než 2 tisíce návštěvníků, kteří svým favoritům rozdělili přes 13,5 tisíce hlasů.

Připomenu, že hlasovat mohou pomocí žetonů a každý může zvolit až 6 uměleckých děl. Celkem jich je v té speciální expozici vystaveno více než 200 a pokrývají období od konce 18. století až po současnost. Konečné výsledky ankety galerie vyhlásí při květnové Muzejní noci.

Galerie moderního umění v Hradci Králové
je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Od roku 2008 má galerie ve své správě další dva soubory uměleckých děl - sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu - cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko Kuksu.
PO zavřeno
ÚT-NE 10:00-18:00
ČT 12:00-20:00

Spustit audio

Související