Přibývá onemocnění covidem-19. V Královéhradeckém kraji evidují za minulý týden 480 nakažených

15. říjen 2024 07:40

Nové vlna koronaviru, nakažených totiž napříč Českem přibývá a platí to i pro Královéhradecký kraj. V tomto regionu laboratorní testy jen za minulý týden prokázaly 480 nakažených, část z nich je hospitalizovaných v nemocnicích. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji je nejhorší situace v okrese Hradec Králové, kde je podle statistik Ministerstva zdravotnictví 170 lidí, u kterých nemoc prokázaly laboratorní testy - to znamená 103 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Podobně je na tom Jičínsko. Naopak nejméně - 61 nakažených na 100 obyvatel - je na Náchodsku.

Část nakažených je hospitalizovaných v nemocnici. Je jejich stav vážný?
Ve většině případů ne. Například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové je momentálně hospitalizovaných 50 lidí s koronavirem a nejedná se podle zástupců zdravotnického zařízení o vážné stavy. Přesto nemocnice už minulý týden vyhlásila III. stupeň pandemické pohotovosti z pěti. Cílem je zajistit dostatečnou kapacitu volných lůžek v případě potřeby.

Návštěvy hospitalizovaných pacientů jsou povolené podle pravidel jednotlivých oddělení, případně po dohodě s ošetřujícím personálem.

Čtěte také

Vedení hradecké fakultní nemocnice důrazně doporučuje plošné používání roušek při kontaktu s pacienty a to jak ze strany zaměstnanců, tak návštěv.

Pokud člověk přicházející na návštěvu svoji roušku nemá, dostane ji od personálu nemocnice. Při vstupu na jednotlivá oddělení FN v HK by si lidé navíc měli vydezinfikovat ruce. No a pokud trpí příznaky respiračního onemocnění, kašlou nebo mají bolest v krku, tak by návštěvu svých blízkých měli odložit.

Podobné je to i v oblastní nemocnici v Jičíně - aktuálně je tam ochrana úst a nosu požadována na plicní ambulanci, jinde ji zástupci nemocnice doporučují - to se týká jak pacientů na ambulanci, tak i návštěv.

Čtěte také

Nemocných stále přibývá, mají nemocnice volné kapacity pro lidi, kteří budou potřebovat hospitalizaci?
Podle údajů Ministerstva zdravotnictví je v Královéhradeckém kraji aktuálně volných 11 procent lůžek se standardním kyslíkem, 19 procent lůžek u kterých je používaná umělá plicní ventilace a 28 procent lůžek s možností vysokoprůtokové aplikace kyslíku.

Projevil se nárůst nemocných i v zájmu o očkování?
Ano. Platí to například v Oblastní nemocnici Náchod. Tam začali znovu nabízet očkování proti koronaviru na začátku října. První týden si pro vakcínu přišlo zhruba pět desítek lidí, maximální kapacita je sto lidí týdně. Aktuálně jsou termíny pro očkování v nemocnici naplněné na tři týdny dopředu.

V náchodské nemocnici a samozřejmě i jinde aktuálně očkují nejnovější vakcínou Comirnaty JN.1, která je určena dospělým a dětem starším 12 let. Vakcína by měla chránit proti většině aktuálních mutací viru SARS-CoV-2.

Spustit audio

Související