Příběh motorkáře, který dostal po nehodě „druhou šanci“. Přežil i díky metodě hradeckých lékařů

2. červen 2020

Hradečtí záchranáři vozí jako první v Česku a jako teprve třetí v Evropě na palubě vrtulníku plnohodnotnou krev. Transfuzi tak můžou dávat těžce raněným pacientům přímo v terénu. Zdravotnická záchranná služba a hradecká fakultní nemocnice tím zdokonalily projekt RABBIT. Díky němu už dva roky měli lékaři ve vrtulníku krevní přípravky a zachránili několik životů.

„Nehoda na motorce, špatně zvládnutá zatáčka. Skončil jsem ve svodidlech a nastalo tepenné krvácení z pánve," popisuje svůj úraz s pokorou v hlase u své nové motorky Tomáš Matoušek.

Čtěte také

Před dvěma lety byl vůbec prvním pacientem, kterému lékaři a záchranáři v terénu dali krevní plazmu a červené krvinky. I díky tomu dnes žije a nemá žádné trvalé následky.

„Naštěstí byl vrtulník ve vzduchu, naštěstí nastal tento projekt. Když jsme měl možnost se záchranáři mluvit, tak jsem jim ze srdce poděkoval. Moc si jejich pomoci vážím. Dnes tady mohu stát, můžu znovu jezdit na motorce a mohl jsem se poučit ze svých chyb."

Teď je celý projekt posunutý ještě dál

Nyní už je na palubě žlutého vrtulníku s označením Kryštof 6 plnohodnotná krev. Kromě hradecké záchranky ji v Evropě takto záchranáři využívají jen na několika základnách v Norsku a Švédsku.

Spuštění projektu podávání plné krve posádkou LZS s názvem RABBIT 2

„Je prokázáno, že pokud tu léčbu pomocí masivního transfúzního protokolu zahájíme do 30 minut od úrazu, tak šance na přežití je vyšší, než když se s tím čeká až do předání pacienta v nemocnici," říká vedoucí lékař hradecké letecké záchranky Anatolij Truhlář.

Čtěte také

Plnohodnotná krev má oproti krevním přípravkům řadu výhod.

„Plná krev je odebrána dárci, jsou z ní odstraněny bílé krvinky a je zchlazena. Čili se s ní neděje vůbec nic. Takže bych to přirovnal třeba k pomerančové šťávě. Vždy je lepší, když si vezmu vymačkaný čerstvý pomeranč, než nějaký prášek na pomeranč a do něj naleji vodu," vysvětluje pro laiky vedoucí lékař oddělení urgentní medicíny hradecké nemocnice Jaromír Kočí.

Krevní transfuzi budou lékaři v terénu dávat při masivním krvácení například při autonehodách, kdy má pacient poraněnou pánev nebo končetiny.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.