Při tanci zůstává člověk mladý. Nemáte čas na okopávání zahrádky, usmívá se taneční mistr Krtička

28. srpen 2024

O víkendu se bude v Hradci Králové tančit. Opět po roce se totiž Kongresové centrum Aldis stane na dva dny domovem jedné z nejstarších tanečních soutěží nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Na již 35. ročník svátku tance Hradec Králové Open vás zve člověk, který naučil tančit celý Hradec. Taneční mistr Jaroslav Krtička.

Jaroslav Krtička ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co se to tedy o víkendu v Hradci Králové chystá?
O víkendu to bude taneční maraton, kdy po dva dny, v sobotu a v neděli, od 9. hodiny ráno budou probíhat soutěže pro všechny věkové kategorie a v tancích standardních a latinskoamerických. 35. ročník akce přivádí do Hradce opět zvláštní tanečníky, jako každý rok. Zajímavost, letos třeba Američany, Vietnamce a další taneční páry, střední Evropu samozřejmě, to už patří k tradicím. A uvidíte tam od těch začínajících tanečních párů, od těch dětských, až po kategorii seniorů, která se ve světě otvírá, protože ten věk se prodlužuje nad 70 let. Přátelé, vůbec to není špatné. Určitě se bude na co koukat.

Svět tančí. Spousta lidí si říká: naplním si tancem svůj volný čas. V současnosti pohybová aktivita vyhovuje mnoha lidem.
Jaroslav Krtička, taneční mistr

Kdybychom se zastavili u programu v Kongresovém centru Aldis. Co je nejatraktivnější pro oko diváka?
Pro oko diváka jsou atraktivní všechny ladné pohyby, krásné šaty, pro pány samozřejmě atraktivní dámy. Ale oko diváka si musí vybrat. Někdo má rád tance standardní, někdo má rád tance Latinské Ameriky. Ale po oba dva dny je program vyvážený, je tam standard i latina, nejmladší kategorie i střední. Myslíme si ale, že třeba galaprogram v sobotu od 19. hodiny, kdy bude semifinále a finále těch nejlepších světových párů v latinskoamerických tancích a juniorů do 15 let ve standardu, tak to bude velice zajímavý večer.

Čtěte také

Jak je na tom Česko s tancem ve srovnání se světem?
Svět zkrátka tančí. Olympiáda nám přinesla break, myslím si, že poprvé a naposledy, ale to už je jiná věc, ale věřím, že prostě tanci přichází spousta lidí na chuť tím, že si říká: naplním si svůj volný čas. Nebylo to tak populární, ale v současnosti pohybová aktivita vyhovuje více lidem.

Vy dobře víte, že tanec je opravdu dřina. Pokud se mu člověk věnuje naplno, jako jste se mu v životě věnoval naplno vy.
Je to pravda, je to takový životní styl. A u nás byla výhoda to, že se nám stalo hobby povoláním. To se málokomu podaří, ale nás to naplnilo, uspokojuje a věřím, že ještě spoustu let uspokojovat bude.

Jak vy jste se dostal k tanci? Vím totiž, že u vás tančila doslova celá rodina.
Je to tak. Můj nejstarší bratr k tomu přišel ještě za pana Lály v tanečních v Hradci Králové, začal dělat asistenta. Pak se začal tanci věnovat druhý i třetí bratr, pak já, až poslední sestra se k tomu nedostala. Všichni kluci jsme tančili. Já jsem začal ještě na základní škole, to mi pak pan ředitel zakázal, že to je buržoazní přežitek, tancovat se nemohlo. Ale když jsem vyšel základní školu, tak v tanečních mi potom už nic nebránilo. Začal jsem ve slavném klubu ATK Hradec Králové. Pak přišel takový zlom, když jsem si říkal, že bych také mohl své znalosti předávat dál. S manželkou jsme se potkali náhodně na parketu, vzali jsme se a trvá to už skoro 50 let.

S manželkou jsme se potkali náhodně na parketu, vzali jsme se a trvá to už skoro 50 let. Tančili jsme celý život a tančíme dál.
Jaroslav Krtička, taneční mistr

Hradec Králové Open je jedna z nejstarších tanečních soutěží nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Kdy to všechno začalo?
My jsme začali v roce 1989. V roce 1988 jsme vyjeli do německého Mannheimu, viděli jsme tam podobnou soutěž a řekli jsme si: doprčic, to by šlo i u nás. Tak jsme v roce 1989 vyhlásili ještě tenkrát Czechoslovak Open, který byl tady ve sportovní hale na nábřeží. Sešlo se 270 párů, což nás udivilo. A druhý ročník, to ještě nebyl Aldis, jsme udělali na zimním stadionu. Zakrytá ledová plocha a jelo se na dva parkety na střídačku. A byla to bomba, dnes na to celá Evropa vzpomíná. Ten první den se končilo ve dvě hodiny v noci.

A pak už bylo mistrovství světa profesionálů v deseti tancích a 2002 jsme dělali mistrovství světa juniorů. To tady bylo 65 zemí, bylo to velice zajímavé. A my jsme tady nacvičili takovou věc, že jsme ve velké taneční škole vytvořili týmy, které jsme oblékli do barev olympijských kruhů. Dnes, když přijdete třeba do Polska nebo do Řecka, kamkoliv, tak vždy si to ještě všichni promítají, jak to bylo skvělé. Hradec se zapsal do taneční mapy opravdu dobře.

Hradec Králové Open je jedna z nejstarších soutěží v České republice a ve střední Evropě. Věříme, že i v budoucnu bude soutěž Hradec Králové Open - WDSF INTERNATIONAL OPEN & WDSF Open v různých obměnách, patřit k vyhledávaným soutěžím, pro svoji organizační připravenost, dopravní dosažitelnost a skvělé podmínky v Hradci Králové.

Teď tu tedy máme před sebou další ročník soutěže.
Už to jede. A program bude o víkendu v hradeckém Aldisu pestrý. Dospěláci tance standardní, latinskoamerické, potom juniorské taneční páry a zajímavá je kategorie mládežníků do 18 let, kam se probojovávají mladí talentovaní tanečníci, kteří se chtějí ukázat a sbírat body. Na těchto soutěžích totiž sbírají páry body, které jim přináší do světového žebříčku jakési světové pořadí. Proto je také ta soutěž zajímavá, protože se snažíme mít plejádu rozhodčích širokou, a tím pádem je potom i bodový zisk zajímavý pro ty páry.

Hradec Králové Open je jedna z nejstarších soutěží v České republice a ve střední Evropě

Co vy, pane Krtičko, ještě také tančíte?
Tančili jsme celý život, takže tančíme dál. Protože jak byste ustrnuli, tak si myslím, že by ten člověk skončil. Člověk zůstává při tanci mladý. Je to tím, že jste pořád v takovém laufu a pořád se pohybujete ve společnosti lidí, od těch nejmenších po ty největší. A nemáte čas přemýšlet nad tím, jestli budete třeba okopávat zahrádku.

Na víkendový 35. ročník festivalu tance Hradec Králové Open vás pozval taneční mistr Jaroslav Krtička. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.