Mistrovství světa tanečních profesionálů, na parket do Hradce Králové míří na 500 párů ze 30 zemí

22. srpen 2022

Do České republiky míří světová taneční špička. Bude to historicky poprvé, co se Česká republika stane dějištěm mistrovství světa profesionálů v 10 tancích. A vše se odehraje v sobotu a v neděli 27. a 28. srpna v Kongresovém centru Aldis. Na taneční parádu vás zve taneční mistr Jaroslav Krtička.

Co se to tedy bude o víkendu v Hradci Králové dít?
Bude to jedna ze světových soutěží, letos pořádáme už 33. ročník Hradec Králové Open, jednu z nejstarších tanečních soutěží na starém kontinentu. A v květnu nás oslovila Světová taneční federace, zda bychom neuspořádali mistrovství světa profesionálů. Kývli jsme na to, protože v současné době si myslíme, že české páry patří ke špičce a mají na to, aby se dobře umístily. Tak jsme si říkali, máme tady špičku tanečních párů, proč to neudělat.

Jaroslav Krtička ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy svět si všiml, že jsou v Hradci Králové dobří tanečníci?
Těch 33 ročníků taneční soutěže vždy bylo v Hradci Králové bez problémů. Jsou země, kde tyto soutěže zakázali, jsou země, kde byly problémy s parketem nebo s porotou, kde byly problémy s účastí párů. A nám se takové problémy dosud vyhýbaly, takže věřím, že i tento víkend proběhne bez problémů. V současné době je přihlášeno 500 tanečních párů z celého světa, ze 30 zemí, což je neuvěřitelné. Uvidíte tanečníky z Číny, Malajsie, Ameriky, máme tady porotce z Lesotha a další. Tedy zastoupení tanečního světa bude opravdu pestré.

Na mistrovství světa bude třeba fandit českým párům, které budou reprezentovat naši zem. Věřím, že mají našlápnuto na dobré umístění.
Jaroslav Krtička, taneční mistr

Vejdou se vůbec všichni do hradeckého Aldisu?
Vejdou. Je to rozpočítáno na dva dny a soutěže budou začínat v 8:00 ráno a končit ve 22:00 večer. Atraktivní je mistrovství světa profesionálů, kdy tady bude nominovaná světová špička. V sobotu odpoledne bude zahajovací ceremoniál, ten má svá pravidla, páry zatančí první kola a postoupí do večerního finále. Galaprogram začíná ve 20 hodin za účasti České televize.

Čtěte také

I další program bude určitě parádní.
Program zahajuje Skupina roku, která vyhrála Československo má talent. Potom uvidíme finále International Open Latino, tedy zase světové páry a k tomu šest nejlepších tanečních párů profesionálů. Tento program by měl být asi dvouhodinový.

Jak je tedy na tom Česká republika v porovnání se světem? Patříme opravdu k taneční špičce?
Myslím si, že v současné době ano. Po době hubených výsledků jsme se opět vyšvihli na špičku. Myslím si, že na mistrovství světa bude potřeba fandit českým párům, které tam budou reprezentovat naši zemi. Věřím, že mají našlápnuto na dobré umístění, ale nechci to zakřiknout.

O vás se také říká, že jste doslova naučil Hradec tančit. Protože snad každý druhý občan Hradce Králové chodil k vám do tanečních kurzů.
Nepočítali jsme to, ale 40 let působení na taneční scéně je docela hodně, takže to bylo opravdu hodně lidí.

Jak jste vy začínal s tancem?
Na základní škole, když jsem chodil do šesté třídy. Měl jsem vzor ve svém nejstarším bratrovi, ale tenkrát mi to pan ředitel zakázal, protože to je prý buržoazní přežitek. Tak jsem tancoval potají. A když mi pak bylo 15 let a šel jsem na střední škol, tak se dá říct, že to mé hobby přerostlo v profesi, v mé životní poslání, jak se říká. Každý je něčím střelený, někdo divadlem, jiný třeba basketbalem nebo zpíváním, já tancem.

Čtěte také

Takže u vás tančila celá rodina?
Tančili všichni moji tři bratři. Dva standardní a latinskoamerické tance, ten třetí pak modernu. Tenkrát byly populární různé taneční styly a já jsem jako nejmladší otloukánek to zkusil taky a vydržel jsem u toho nejdéle. Amatérský taneční klub v Hradci Králové tenkrát založil můj bratr, my jsme na to pak navázali se soukromou taneční školou v roce 1989, kterou jsme nazvali KROK. Jako zkratka z KRtička a OK. A krok je také základní jednotka pohybu v tanci. A teď jsme přešli do seniorské kategorie s páry, které také dozrály do onoho věku, do Dance teamu Hradec Králové, který reprezentuje ve formacích a v tanečních soutěžích na celém světě.

Vaše manželka, paní Jana Krtičková, je samozřejmě druhou částí vašeho tanečního dua. Takže to bylo osudové setkání?
Už jsem to někde říkal, že když jsme spolu začali tančit tak to byl na parketu strašný názorový, taneční a stylový boj. A pak slovo dalo slovo a já jsem si ji vzal. Už to trvá 45 let a je to v pohodě. Když začínáte, tak to chvilku trvá, než se dva shodnou. Když si pak vyjasníte pravidla, tak to může fungovat. Nechci tady dávat žádný recept na život, ale myslím si, že mám skvělou ženu už 45 let.

Čtěte také

Změnil se za tu dobu, co děláte taneční kurzy pro veřejnost, nějak pohled na tanec?
Určitě. Dříve to bylo tak, že chodil tančit děda s babičkou, chodili rodiče, tak děti chodili také. Pak přišel televizní pořad StarDance, nastala popularita tance v televizi a začaly chodit různé věkové kategorie. Mladší se na tanec přestali dívat, že to je nějaká povinnost. Potom zase nastala doba, kdy jsme mohli vše a nemuseli nic, ani do tanečních. Ovšem pak podnikatelská sféra zjistila, že nejjednodušší komunikační prostředek na takovém společenském večeru je tanec. A polovina jich neuměla tančit. Tedy ten vývoj byl bouřlivý a myslím si, že nyní už je tanec opět takovou společenskou nutností patřící ke vzdělání člověka do života.

Taneční kurzy letos opět budou?
Budou, my už je tedy nechystáme pro mládež, ale pro seniorskou kategorii, pro manželské a přátelské dvojice. Je to taková etapa, kdy si tanec užíváme, kdy můžeme předávat své zkušenosti a kdy je náš pohled na tanec už trochu jiný. Nemusíme, jak se říká, na opratích držet bujaré mládí, ale tančí s námi vyzrálí lidé, kteří vědí, co chtějí. A když se unaví, tak si sednou, dají si sklenku bílého nebo červeného vína, a za chvíli to opět zkusí. To už je prostě trošku jiný styl a systém.

Jakub Schmidt a Jaroslav Krtička ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nejen na 33. ročník taneční soutěže Hradec Králové Open za účasti 500 párů z asi 30 zemí vás zve taneční mistr Jaroslav Krtička.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související