Prediabetes hlásí příchod cukrovky, Vše o fotovoltaice, Rozvod jako zrcadlo. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Radioporadna o prevenci. Je důležité připomínat, abychom se starali o své zdraví. Naším hostem je doc. MUDr. Alena Šmahelová a za téma jsme zvolili prediabetes. Je to stav, který předchází rozvoji diabetes mellitus 2. typu. Prediabetes je stav, kdy je hladina krevního cukru vyšší než normálně, ale ještě není dostatečně vysoká, aby se dalo mluvit o cukrovce.

Pokud se prediabetes neřeší, je velká pravděpodobnost, že se do 10 let přehoupne v opravdovou cukrovku. Prediabetes je již stav, kdy vznikají častěji srdeční infarkty a mozkové příhody, tedy stav, který poškozuje cévní stěnu.

Čtěte také

Radioporadna o fotovoltaice. Je to téma opravdu obšírné, a proto jsme si pozvali hned dva hosty. Je to Tadeáš Tesař z firmy Optienergo.cz, jednatel společnosti, a Aleš Holemý z firmy HM-PROJEKT s.r.o. A zvolili jsme velmi vhodný den pro tohle téma, protože je dnes nejdelší den v roce a vypadá to, že bude i hodně teplý, teploty mají vystoupat až k 34 °C.

Tak pojďme rovnou začít některými mýty, které se o fotovoltaice šíří. Jsou to právě letní horké a slunečné dny, kdy solární panely fungují nejlépe?

Čtěte také

Osobní koučka Petra Volenec Němečková v naší radioporadně na téma: jak se vyrovnat s rozvodem, jak se vypořádat s novou situací, která nastane v době, kdy se rozvod odehrává. Téma velmi obšírné, záleží na mnoha okolnostech, co rozvodu předcházelo, jakého máme partnera či partnerku.

„Je na nás, jestli se rozhodneme trápit nebo netrápit. Tam funguje otázka, která zní: stala se mi tato situace, nebo se stala pro mě?" říká osobní koučka Petra Volenec Němečková. Celou radioporadnu o problematice rozvodu a rozchodu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: baj
Spustit audio

Související