Od svých pěti let se Vilém Janeček pohybuje v šermířském světě. Už to není koníček, ale životní styl

23. červen 2023

Pozveme vás na zámek do Kvasin, kde se v sobotu budou konat už pošesté Půtovy zámecké slavnosti. Zve vás na ně Vilém Janeček, hrdý nositel příjmení průmyslníků a výrobců legendárních motocyklů značky Jawa. Ovšem spíše než motorky mu učarovaly meče, palcáty, brnění, rytířské souboje a středověk, protože vede rychnovskou skupinu historického šermu Foltest.

Co to vůbec jsou ony Půtovy zámecké slavnosti u vás na zámku?
Jedná se o historický festival, kdy hlavním bodem letos jsou dvě bitvy. Festival samozřejmě obsahuje i doprovodný program, vystoupení tanečnic, koncerty, průvod, rytířský turnaj, ukázku útrpného práva, prostě různorodý program, aby se zabavili malý i velcí.

Vilém Janeček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Proč ale Půtovy zámecké slavnosti?
Nad názvem jsme přemýšleli, když jsme pořádali první ročník slavností. Tak jsme zapátrali v historii a zjistili jsme, že solnické panství patřilo v jistém období rodu Puticů. A nejslavnější z toho rodu byl Půta druhý z Častolovic, takže jsme slavnosti pojmenovali po něm. On byl také hlavním aktérem právě prvního ročníku přímo ve scénáři bitvy.

Všichni účastníci bitvy jsou seznámeni se scénářem, potom proběhne nácvik. Aby tam byla koordinace, každý musí vědět, co má dělat.
Vilém Janeček, skupina historického šermu Foltest

Zdržím se u těch dvou bitev, které budete předvádět. Protože to nejsou žádné vymyšlené bitvy, ale reálie, založené na skutečných událostech, je to tak?
Ano, každý ročník to tak děláme. Za to bych chtěl moc poděkovat své manželce, která jako vystudovaná archeoložka vždy zapátrá v archivech a dohledá nějakou událost nebo z kroniky vytáhne něco, co se stalo, aby tam seděla jména. Takže se snažíme lidem přiblížit místní historii. Letos půjde v gotické bitvě o dobývání hradu Rychmberk, což je bývalý hrad, který stál v dnešní obci Liberk. A druhá bitva bude z období třicetileté války, jedná se o události z roku 1634, kdy si solnický hejtman postěžoval, že mu císařská a švédská vojska plundrují město.

Čtěte také

Kolik vás bude účinkovat během těch bitev?
Máme registrováno přes 500 účastníků bitev.

Tak to už je pěkná parta. Jak to všechno režíruje a kočíruje?
Na scénáři pracuje především má žena. Já vždy jen přispěji svými bitevními zkušenostmi. Ona vymyslí ten příběh a potom už doladíme spolu taktiku, kde se která vojska budou pohybovat. Na jedné straně budu velet já, na druhé straně se bude velet kamarádům ze skupiny historického šermu Adeptus. A každý šik má ještě svého velitele. Před měsícem jsme měli videokonferenci, kde byli všichni seznámeni se scénářem, potom ještě proběhne nácvik. Aby ta koordinace byla doopravdy taková, jak má být. Každý musí vědět, co má dělat.

Skupina historického šermu Foltest

Ještě bych se zastavil u vašeho příjmení Janeček. František Janeček začal vyrábět motorky značky Jawa na Rychnovsku. Vy ale nejste jeho přímý potomek?
Nejsem, mé rodné příjmení je Kozel, jméno Janeček jsem získal při svatbě, vyženil jsem ho. A bylo to ještě vtipnější, protože manželka se též nejmenovala Janečková za svobodna. Ale změnila si jméno na Janečková a já jsem si potom vzal její příjmení.

Spolek historického šermu Foltest
vznikl 11. července 2019. Pořádá Půtovy zámecké slavnosti v Kvasinách a spolupořádá Svatováclavské ležení v Dobrušce. Účastní se historických bitev z období vrcholného středověku a železných LARPů a dále se chce rozvíjet v oblasti scénického šermu.

Jak jste se dostal k tomu šermování? Už v dětství vás to chytilo?
Prozradím na sebe takovou trošku, řekl bych, intimní věc. Letos jsem oslavil třicáté narozeniny a šermu se věnuji 25 let. Protože když mi bylo pět let, tak začali šermovat mí rodiče. Začali objevovat svět bitev, šermířských vystoupení, jezdění po hradech a tak dále. Takže od svých pěti let se pohybuji v šermířském světě. A popravdě řečeno, už to není koníček, ale životní styl. Já tomu obětuji dovolenou a veškerý svůj volný čas.

Čtěte také

A co na to říká manželka Dominika?
No, ta se s tím smířila. Má neskutečnou dávku trpělivosti a já strašně moc děkuji za její podporu.

Co byste ještě vypíchl ze sobotního programu na kvasinském zámku?
Zmínil bych novinku, kterou je šermířský muzikál. A dál bych ještě upozornil na šermířský turnaj o ceny, který se skládá ze dvou kategorií. První jsou lehkooděnci, pak těžkooděnci. Lehkooděnci jsou v tom duelu proti sobě opravdu relativně nalehko. Mají na sobě přilbici, prošívanici, ne těžké komponenty zbroje a bojuje se na tři zásahy. Když obdržíte tři zásahy, nepostupujete. V kategorii těžkooděnců je to na dvakrát 30 vteřin, kdy jsou bojovníci už v plné zbroji. Doopravdy do sebe řežou dvakrát 30 vteřin. A kdo obdrží víc zásahů než protivník, nebo je povalen na zem, tak nepostupuje.

Čtěte také

Co to znamená pro ty těžkooděnce? Kolik kilo mají na sobě?
Tak mají na sobě prošívanici, ta připomíná vaťák. A pak na sobě mají plátová ramena, ruce, i plátové nohy. Jejich výstroj kontrolujeme z důvodu bezpečnosti, že ten člověk má na sobě to, co má mít, aby se mu něco nestalo. A celá ta zbroj váží zhruba 15 kilogramů. Pokud by na sobě měl člověk i kroužky, tak jsme už někde nad 20 kilo.

Tak v sobotu všechny zveme na zámek v Kvasinách.
Program začíná v 11 hodin, kdy se uskuteční slavnostní průvod s koňmi. Ten bude rozdělený na dvě období, v přední části budou středověcí účastníci a v zadní části potom barokní účastníci. Průvod projde obcí Kvasiny a městem Solnice. A hlavní body programu přijdou na řadu odpoledne. Budou to zmíněné dvě bitvy. První začne kolem půl páté a druhá pak kolem půl šesté. Celý program máme i na webových stránkách.

Jakub Schmidt a Vilém Janeček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl Vilém Janeček z rychnovské Skupiny historického šermu Foltes, která spolupořádá i letošní Půtovy zámecké slavnosti na kvasinském zámku. Díky za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související