Před 85 lety lehla popelem trutnovská synagoga. České pohraničí zasáhla takzvaná Křišťálová noc

9. listopad 2023 07:32

V Trutnově stávala synagoga, která by v současné době patřila k nejvýznamnějším městským památkám. Jenže o takzvané Křišťálové noci z 9. na 10. listopadu 1938 zničili budovu nacisti a vypálili ji do základů. Pogrom, který zasáhl celou tehdejší německou říši, dones připomíná pietně upravené místo pod trutnovským městským parkem.

Za námi je frekventovaná ulice Na Struze, to bylo jedno z honosných míst Trutnova. A tady stávala trutnovská synagoga.

V místech, kde stojíme s farářem Církve českobratrské evangelické Tomášem Molnárem, je zeď z rovnaného zdiva a pár schůdků. „Tady zřejmě byl svatostánek s tórou. Trutnov už byl v onom roce 1938 součástí velkoněmecké říše a zdejší synagoga, stejně jako mnoho stovek jiných, padla do rukou lůzy, žel v té chvíli řízené nacistickým státem.“

Čtěte také

„Z budovy prakticky nic nezbylo. Dodnes se zachoval pouze zbytek původního litinového zábradlí a v našem muzeu máme kousek dřevěného obložení z oltáře. Dochovalo se několik plánů a též pár fotografií synagogy. Byla postavena v 80. letech 19. století v tradičním maurském slohu, říká historik Ondřej Vašata.

A doplňuje. „A stála tady až do oné osudné, takzvané Křišťálové noci z 9. na 10. listopadu 1938, kdy byla místními Henlainovci zapálena. Několik dní hořela a následně byla stržena.

Dnes je tohle místo pietně upraveno a konají se zde různá shromáždění. Tuto neděli odpoledne i s představením nových, takzvaných kamenů paměti pro Trutnov. To vše v rámci Česko - německo - židovského festivalu Devět bran.

Čtěte také

„Název festivalu je podle knížky Františka Langera Devět bran a přístup na všechny festivalové akce a koncerty je zdarma, říká Tomáš Molnár.

Zazní úžasná hudba, od klezmeru až po vážnou muziku. Mně se na tomto festivalu snad nejvíce ale líbí ona ekumenická stránka celé akce. „Určitě. Spolupracujeme s Československou církví husitskou a jde o to, abychom si připomínali, že tu s námi tisíce let žily Židé, byli součástí naší kultury.

„I připomenout také zánik trutnovské židovské obce během 2. světové války a obecně hrůzu Holocaustu. A chceme také samozřejmě varovat před podobnými věcmi, které se bohužel na světě stále dějí. A obávám se, že se i nadále dít budou, dodává farář Církve českobratrské evangelické Tomáš Molnár.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související