Při osudné „Křišťálové noci" 9. listopadu roku 1938 byla zničena i velkolepá synagoga v Trutnově

9. listopad 2020 10:24

V Trutnově stávala výstavná synagoga, která by v současné době patřila k nejvýznamnějším městským památkám. O takzvané Křišťálové noci z 9. na 10. listopadu 1938 ale synagogu zničili nacisté. Pogrom, který zasáhl celou tehdejší německou říši, dones připomíná pietně upravené místo pod trutnovským městským parkem.

Temnou stránku dějin Trutnova otevřela s místním historikem Ondřejem Vašatou redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Trutnov míval výstavnou synagogu. Na kopci nad ní byl evangelický kostel, nedaleko kostel katolický. Synagoga byla součástí takového zvláštního, duchovního prostoru. České, židovské a německé etnikum tu žilo v pohodě vedle sebe, až došlo 9. listopadu 1938 k nešťastné "Křišťálové noci".

V trutnovském muzeu se dochovaly snad jen dva artefakty. Synagoga je jen na jednom obraze a několika dobových pohlednicích. Čili nezbylo z ní téměř nic.

„Ano, z trutnovské synagogy prakticky nic nezůstalo. Dodnes se dochoval v terénu zbytek původního, litinového zábradlí. A v našem muzeu máme kousek dřevěného obložení z oltáře. Dochovalo se několik plánů synagogy a též několik fotografií."

Synagoga v tradičním maurském slohu

„V Trutnově byla synagoga postavena v 80. letech 19. století a vydržela do Křišťálové noci, tedy do osudné noci z 9. na 10. listopadu 1938, kdy byla místními henleinovci zapálena. Objekt několik dní hořel a následně byl stržen."

Dobová fotografie synagogy v Trutnově z roku 1935

Za každou takovou historickou událostí je třeba vidět lidské příběhy. A příběhy trutnovských židů jsou zajímavé.

„Určitě. Málokdo z obyvatel Trutnova nebo jeho návštěvníků ví, že v Trutnově bylo například vyhlášené židovské porodnické sanatorium doktora Julia Ganse. Sídlilo v místech dnešní staré porodnice Na Struze. A je zajímavé tím, že zde rodily židovské ženy z celého okolí. Například i z Náchoda, kde byla početná židovská komunita."

Čtěte také

„V Trutnově se například narodil Jiří Bauer, známý pilot 311. stíhací československé perutě ve Velké Británii za druhé světové války. A to byl též náchodský občan.

„Trutnovští židé mluvili především německy a cítili se být Němci. Naštěstí většina z nich před říjnem 1938, kdy se stal Trutnov součástí nacistického Německa, pokud měli peníze, stačili utéct do zámoří. Když sem vtrhlo německé vojsko 8. října 1938, tak byla řada trutnovských židů zajištěna, deportována do místní věznice a odtamtud do koncentračního tábora Sachsenhausen."

„Je zajímavé, že záští místních henleinovců byl postižen i židovský hřbitov. Místní nacisté dokonce vykopávali mrtvoly, které pak věšeli na zdejších lucernách. Takže se jedná opravdu o hodně temnou kapitolu z dějin Trutnova," dodává Ondřej Vašata.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související