Před 100 lety lidé v Dobrušce slavili konec 1. světové války. Šlo ale o omyl, válka nekončila

6. říjen 2018 13:31

5. října roku 1918 začaly v Dobrušce na Rychnovsku bujaré oslavy. Lidé tam totiž začali slavit konec první světové války. Ten se ale bohužel nekonal. Co se tehdy v malém městečku v podhůří Orlických hor dělo? Na to se historika Jiřího Macha zeptala reportérka Jana Házová.  

Přesně před 100 lety vypadalo dobrušské náměstí úplně jinak. To je z historického hlediska samozřejmě pochopitelné. Ale tady bylo 5. října 1918 hodně živo. Co se dělo?

Život v zajateckém táboře 1. světové války na Broumovsku zachycuje unikátní soubor fotografií

Fotografie ze zajateckého tábora z 1. světové války u Martínkovic na Broumovsku - Strohflechterei

Letos je to přesně 100 let, co skončila 1. světová válka a vznikl samostatný Československý stát. My se právě do této doby ohlédneme s naším hostem, Petrem Bergmanem, autorem výstavy, která mapuje život v zapomenutém zajateckém táboře nedaleko Broumova.

„5. října 1918 došlo v Dobrušce k takové zvláštní události. Na zdejší poštu přišel telegram, který převzala slečna Marta Šaršounová. My dnes nevíme přesně co ten telegram obsahoval, ale v každém případě si jeho obsah slečna Šaršounová vyložila tak, že skončila válka a máme samostatnost," říká Jiří Mach.

A doplňuje další vývoj události: „Tuto novinu si slečna Šaršounová nenechala pro sebe. A během velice krátké doby se jako blesk rozšířila po celém městě. Lidé si to mezi sebou velice rychle sdělili a vydali se do ulic. Shromáždili se na náměstí, sešla se dokonce i kapela. Chodilo se ulicemi města a lidé shazovali rakouské orlice. A dokonce ze šatlavy pod místní radnicí dav osvobodil vězně, kteří tam byli zavřeni jako vojenští dezertéři."

C. a k. pošta na Šubertově náměstí v Dobrušce, kde to vše začalo

„Byla sobota, tedy normální pracovní den. Děti se přestaly učit ve školách a vyšly ven. Všude po domech visely červenobílé prapory. Dokonce se podle jedné dobové fotografie zdá, že na jednom domu byl vyvěšen prapor ruský," připojuje Jiří Mach.

Ovšem válka trvala dál

„Dobruška se ovšem tímto nedopatřením ocitla ve válečném stavu s říší Rakousko-uherskou. Ta říše o tam naštěstí nevěděla. Ale přesto bylo zahájeno vyšetřování, které ovšem vzhledem k následujícím říjnovým událostem skončilo do ztracena."

Jak se přišlo na to, že se jedná o oslavy, které vlastně vůbec být nemají?

„To se zjistilo velice rychle, hned druhý den. Protože odjinud žádné ohlasy nebyly, tedy šlo vyloženě o lokální záležitost. Nicméně Dobruška má ten primát, že jako první místo v republice zde byla vyhlášena samostatnost a byl vyhlášen konec války," dodává Jiří Mach.

Lidé v Dobrušce si tuto událost budou moci připomenout i během letošních oslav 100. výročí vzniku Československa.

Dobová fotografie nepravého převratu v říjnu 1918 v Dobrušce
autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související