Pravěká pohřebiště a sídliště našli archeologové v místě budoucího silničního obchvatu Jaroměře

23. červenec 2021

Na staveništi v trase budoucího silničního obchvatu Jaroměře na Náchodsku je možné v těchto dnech běžně potkat desítky lidí oblečených v reflexních vestách. Provádí archeologické práce. U Dolan našli polykulturní sídliště ze starší doby železné, v nedalekých Svinišťanech zase odkryli žárová pohřebiště z pozdní doby bronzové. 

Skupina archeologů kousek od obce Svinišťany právě prozkoumává jednotlivé hroby, které tady byly nalezeny.

„Před námi se nachází hrobová jáma urnového hrobu z období pozdní doby bronzové popelnicových polí. Vidíme zde hrob po preparaci, kde se nám dochovaly zbytky urny v níž byl nasypán popel nebožtíka a okolo dary, které mu byly dány do hrobové jámy," říká Jan Košťál z náchodského muzea.

Čtěte také

Petr Vojtěch má právě tento hrob na starosti.
„Jsem momentálně ve fázi kresebné dokumentace. Tento hrob už je fotograficky zdokumentován a teď se musí vše, co se v něm nachází, nakreslit."

Laik by ovšem v tomto nálezu viděl v podstatě jen hromadu kamení.

„Jak vidíme v zemi tmavou výplň, tam byla keramická mísa, která se tlakem zeminy rozpadla. My teď vše zdokumentujeme a až půjde tento materiál do laboratoře, tak oni nález dopreparují a pokusí se dát nádobu zase zpátky dohromady. Ve vykopané výplni může být ještě samostatný pohřeb a zbytky spálených a nadrcených kostí. Ale to se všechno zpracovává v laboratoři, protože se jedná o velmi jemný materiál," popisuje Petr Vojtěch nález.

U Dolan našli archeologové polykulturní sídliště ze starší doby železné

U obce Dolany na Náchodsku potom archeologové objevili sídliště ze starší doby železné. Narazili na něj při výzkumu v místech budoucího obchvatu Jaroměře. Podle archeoložky Univerzity Hradec Králové Sylvy Tiché Bambasové jde konkrétně o polozahloubené chaty.

Čtěte také

Další archeologický výzkum se provádí v centru města Náchoda, v místě, kde vyroste spolkový dům.

„Tam jsme teprve začali, ale očekáváme, že na místě najdeme spoustu archeologických situací a nálezů především z období středověku a raného novověku," doplňuje Jan Košťál.

Archeologický výzkum na obchvatu Jaroměře by měl skončit v září. A výzkumné práce v centru Náchoda chtějí archeologové uzavřít nejpozději v říjnu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka