Práce pilota letecké záchranky, nehoda motorkáře a kvíz: Východní Čechy z nebe. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Proletíme se vrtulníkem letecké záchranky a vůbec se nemusíte bát, protože budeme v dobrých rukou skvělého pilota Daniela Tučka. Je nejen aktivním pilotem, ale také místopředsedou představenstva DSA, tedy soukromé společnosti, která hned v několika krajích, na několika základnách v České republice, provozuje leteckou záchrannou službu.

"V mlze nemůžeme létat, protože když přistáváte někam, kam nevidíte, to by potom bylo v letovém deníku zapsáno jako tragédie," říká Daniel Tuček, pilot letecké záchranné služby a místopředseda představenstva DSA. "Výcvik pilota letecké záchranky je během na strašně dlouhou trať. Je v kabině na všechno sám a musí se umět rychle rozhodovat."

Čtěte také

Ve čtvrtek 22. dubna došlo kolem 17. hodiny na místní komunikaci v obci Merklovice na Rychnovsku k tragické havárii motorky značky KTM 690.

Řidič jedoucí od Vamberku při průjezdu levotočivou zatáčkou pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a stavu komunikace, vyjel vpravo mimo silnici, kde narazil do sloupku oplocení rodinného domu, pak do sloupu veřejného osvětlení a nakonec do zaparkovaného vozidla značky Audi A6.

Čtyřiačtyřicetiletý motorkář byl s vážným zraněním letecky transportován do hradecké fakultní nemocnice, kde následkům zranění o pár hodin později podlehl.

Čtěte také

Zasněte se při pohledu na jedinečné snímky zachycené z kabiny letadla a poznejte východní Čechy z nebe. Pojďte se podívat, kam určitě budete chtít jet příště na dovolenou a která místa budete chtít vidět zblízka a poznat na vlastní oči. Poznáte hrady, zámky, města i krajinu východních Čech z ptačí perspektivy? Na konci vás čeká zasloužená odměna!

S pomocí moderních technologií můžeme navštívit i z tepla domova nejrůznější kouty naší krásné země. Je dobré se připravit na výlety a dovolenou už teď. Proletíme se spolu nad východními Čechami a postupně se podíváme do 9 regionů a dvou krajských metropolí.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.