Požár poničil budovu s šatnami fotbalového klubu ve Voděradech. Škoda je zhruba tři miliony korun

27. červen 2023 07:46

Devět jednotek hasičů zasahovalo v pondělí odpoledne u požáru budovy ve fotbalovém areálu ve Voděradech na Rychnovsku. Požár zasáhl hlavní část budovy i přilehlou pergolu, tedy objekt o rozměrech zhruba 10 x 25 metrů. Oheň nikoho nezranil, odhadovaná škoda je tři miliony korun. 

Proč začalo hořet, budou dnes zjišťovat vyšetřovatelé, říká mluvčí krajských hasičů Martin Götzová. „Hasiči museli při zásahu rozebírat stavební části budovy, aby zabránili šíření plamenů pod střešní plechovou konstrukci. Využili proto dýchací techniku. V obci bylo zřízeno čerpací stanoviště, aby měly jednotky na místě dostatek vody. Oheň byl uhašen v podvečer, do rána požářiště kontrolovali místní dobrovolní hasiči.“

Čtěte také

K hašení nasadily jednotky několik vodních proudů, využita byla také výšková technika - automobilový žebřík. Hasiči museli rozebírat stavební části a snažili se zabránit šíření plamenů pod střešní plechovou konstrukci. Dohašování ohnisek komplikovala deformace sádrokartonových podhledů v objektu.

Z vnitřních prostor vynesli dvě tlakové lahve, které pak venku ochlazovali. Zásah probíhal za využití dýchací techniky. V obci bylo zřízeno čerpací stanoviště, aby měly jednotky na místě dostatek hasební vody. Požár byl lokalizován po 17. hodině, dále už byly síly a prostředky na místě redukovány a byla dohašována menší ohniska.

Požářiště do ranních hodin kontrolovala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů. Při události nebyl nikdo zraněn.

Čtěte také

Škoda se pohybuje podle prvotního odhadu kolem tří milionů korun, podařilo se uchránit hodnoty představující asi 2 miliony korun. Proč začalo hořet, to budou zjišťovat vyšetřovatelé hasičů. Ti budou spolupracovat s odborníky v oblasti elektro z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR a vyšetřovateli Policie ČR.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Rychnov nad Kněžnou a Dobruška a JSDH Voděrady, Solnice, Trnov, Černíkovice, Častolovice, Opočno, Lično. Kooperace probíhala i ze strany vedení obce.

Spustit audio

Související