Požár rodinného domu v Rychnově nad Kněžnou hasilo pět jednotek. Škoda je odhadnuta na milion korun

17. leden 2022 07:42

Do Jiráskovy ulice v Rychnově nad Kněžnou vyslal v neděli 16. 1. ledna večer operační důstojník pět jednotek hasičů, na tísňovou linku byl ohlášen požár rodinného domu. Při příjezdu jednotek na místo události byly viditelné plameny šlehající z oken domu.

Hasební zásah prováděli hasiči dvěma vodními proudy. Zasaženo bylo přízemí domu, konkrétně prostory kuchyně. Spaliny a teplo pak poškodily další části budovy. Aby byl na místě dostatek vody k hašení, bylo zřízeno jedno čerpací stanoviště.

Pod kontrolu dostali hasiči požár po 19. hodině, dále vyhledávali uvnitř objektu skrytá ohniska, prováděli kontrolní měření pomocí termokamery, rozebírali částečně prohořelé stropy a vynášeli z domu různé předměty. Půdní prostory domu byly odvětrávány. Likvidaci události ohlásil velitel zásahu těsně před 21. hodinou.

Majitele domu prohlédla posádka zdravotnické záchranné služby, nezraněného ho ponechala na místě. Zároveň mu byla nařízena dohlídka nad požářištěm.

Čtěte také

Po včerejším požáru rodinného domu v Rychnově nad Kněžnou ohledali dnes dopoledne požářiště vyšetřovatelé hasičského záchranného sboru, přizvali si také odborníky v oboru elektro z Institutu ochrany obyvatelstva. Škoda, kterou plameny způsobily, byla vyčíslena na jeden milion korun. Uchráněné hodnoty představují asi tři miliony korun.

Příčinou požáru byla nedbalost při zacházení s lithium-iontovým akumulátorem (Li-Ion baterie). Požár vznikl jako následek neodborného zásahu do akumulátoru.

V této souvislosti veřejnosti radíme, nemají-li uživatelé odbornou znalost a způsobilost, podobných neodborných zásahů by se měli určitě vyvarovat a dále by měli používat jen schválené napájecí zdroje.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Rychnov nad Kněžnou a dobrovolné jednotky z Rychnova nad Kněžnou, Solnice, Častolovic a Vamberka.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související