Poslat dítě mezi Vikingy, za Kryštofem Kolumbem nebo do pravěku? Hodně rozmanité jsou letní tábory

14. červen 2024 07:25

Poptávka po letní táborech je podle organizátorů tři týdny před začátkem prázdnin velká. Domovy dětí a mládeže i zájmové kluby jejich počty zkouší navýšit a naplnit je originálními programy.

Čtěte také

Tábor Nerv, Mise Artemis, Tábor za školou. To jsou příklady letních táborů, které si mohou vybrat děti na Jičínsku. Pestrou nabídku připravil také novopacký dům dětí a mládeže.

„Cesta z města, máme také Cestu do pravěku nebo Cestu do Ameriky,“ vyjmenovává názvy některých příměstských táborů vedoucí novopackého domu dětí a mládeže Ivana Nováková.

Děti prý velmi láká cesta do minulosti, tábor je už téměř obsazený. „Téma pravěk a život v pravěku. Myslím si, protože kolegyně je i výtvarně zaměřená, že děti tam jistě budou i něco plácat z hlíny a vyrábět pravěké nástroje.

Čtěte také

Rodiče děti přihlásili například na tábor Vikingové, kde budou budovat loď a poznávat život slavných Vikingů. Na táboře Cesta do Ameriky čeká malé dobrodruhy pouť Kryštofa Kolumba a poznávání nově objeveného kontinentu.

A mluvit se bude co možná nejvíce anglicky. „Hlavní vedoucí tohoto tábora je naše lektorka angličtiny. A k sobě má kamarádku Ditu, která žila 30 let v USA.

Podle vedoucí Ivany Novákové nejdou originální tábory zpestřením jen pro děti, ale také pro samotné vedoucí. „Nebavilo je dělat pořád to stejné, chodit s dětmi ven a hrát hry. Tedy i pro ně je zábava takový tábor připravovat, tvořit a potom si ho s dětmi krásně užít.

Čtěte také

I ve Vrchlabí sází na fantazii některých vedoucích, které jak, říká ředitelka domu dětí a mládeže Ivona Čivrná, si sami vychovali. „Jsou to dnes už dospělí a úžasní mladí lidé, kteří nám vyrůstali jako prvňáčci a jezdili s námi na tábory. Teď převzali štafetu a jezdí jako vedoucí. A baví je to a pořád něco nového vymýšlí.

Velké vyžití o prázdninových měsících je připravené pro sportovce, ti se mohou přihlásit například na atletický tábor, taneční nebo třeba pinkpongový tábor. O ty je velký zájem. „Je ještě možné se přihlásit, někde už tedy bereme pouze náhradníky, kdyby se uvolnilo nějaké místečko. Když někdo nutně potřebuje, zavolá, my se snažíme vyjít rodičům maximálně vstříc. Ale kapacitu nepřesáhneme.

Ceny pobytových i příměstských táborů šly o 5 a 10 procent nahoru, přesto je o ně zájem velký. Některé jsou už obsazené, jinde zbývá několik málo volných míst.

Spustit audio

Související