Werichovo Žluté mužátko ožívá na sokolském táboře v Krčkovicích aneb Nic není zadarmo

25. červenec 2019

Úsměvná pohádka Jana Wericha O žlutém mužátku s nadsázkou vypráví o odvážném chlapíkovi Hadžidovi z Orientu a o vysvobození princezny Amáty. Vtipným příběhem se inspirovali na sokolském táboře v Krčkovicích v Českém ráji. V celotáborové hře nechybí Šeherezáda, Syndibád, Ali Baba nebo Aladin. Jeden z týmů, který si říká „Divoši z Bagdádu", jsme zastihli při tvorbě krasohledů.

Nic není zadarmo - to je základní ponaučení z Werichovy pohádky, a mladí táborníci v Krčkovicích už dobře vědí, co to obnáší, když se snaží získávat body pro svůj tým. Mají ale jednu velkou výhodu: krčkovická základna je totiž jedno z nejkrásnějších tábořišť široko daleko. Mezi pískovcovými skalami, v blízkosti rybníku Věžák a dalších Podtroseckých údolí.

Bobříky už skauti neloví. V Netolicích plní odborky a užívají si přírodu, dobrou partu a dobrodružství

Vedoucí tábora Miki (Michal Císař) před ranním nástupem

Les, louka, potůček, rybník. Místo dobře ukryté pod strání je jako stvořené pro letní dětský tábor v přírodě. Do Netolic u Sobotky v blízkosti Českého ráje se světlušky, vlčata, skauti a skautky ze střediska Brána Jičín každoročně těší. A už od budíčku tomu odpovídá i táborová atmosféra. My jsme totiž do netolického městečka s podsadovými stany vstoupili s mikrofonem časně ráno.

„Krčkovický tábor má už padesátiletou tradici, první se uskutečnil v roce 1968 a od té doby se sem pod skály do čertoryjského údolíčka jezdí tábořit nepřetržitě ve dvou, třech letních turnusech. Místo má ale ještě delší tábornickou tradici, která sahá až do doby první republiky. Tehdy ještě nemělo nic společného se Sokolem z Lomnice nad Popelkou, ale s Benešovem u Semil. A benešovští Sokolové sem jezdí stanovat každé prázdniny ještě před lomnickými turnusy," osvětluje historii malebného tábořiště letošní hlavní vedoucí Pavel Kubička.

Stany s podsadami právě obývá padesát „divochů" ve věku od 8 do 15 let, to je klasická krčkovická kapacita. Nejsou to ale jen Sokolové, hlásí se děti bývalých táborníků, původních vedoucích a známých.

Totem uprostřed táborového náměstíčka v Krčkovicích v Českém ráji

Dějová linka celotáborové hry se letos proplétá Dálným východem

Průvodci etapami příběhu jsou Šeherezáda, Aladin, Ali Baba a Syndibád, kteří týmy dovedli mimo jiné na arabský bazar, kde jim byla připravena orientální jídla na slavnostní tabuli.

Výroba krasohledů pro hezčí pohled na svět

Zároveň si přitom děti vyzkoušely starou zálesáckou techniku přípravy jídla „Setonův hrnec".

Skauti mají zážitky, které je učí odpovědnosti a samostatnosti. Vzniká kamarádství na celý život

Skauti z Hradce Králové při svém setkání - skautské dny

Přijďte si připomenout, jaké to bylo za totality. Čeká nás hradecká premiéra filmu Skauti bez lilie, doplněná o vzpomínky a živou debatu s Jirkou Koblížkem, vedoucím jednoho ze dvou skautských oddílů, které nepřerušily ani za časů totality svou činnost, a Joskou Novotným, člověkem, který byl jen ve špatnou dobu na špatném místě. 

„V podstatě se dětem snažíme předat to, co jsme se tady sami kdysi jako táborníci naučili. Chceme jim ukázat, že existuje i jiný svět, mimovirtuální. Že člověk může být v přírodě, využívat ji, ale žít i v souladu s ní, respektovat a ctít ji," přibližuje filosofii čtrnáctidenního krčkovického tábora Pavel Kubička.

Ale jedním dechem dodává, že a priori nejsou táborem ekologickým, jen nejmladší generaci ukazují, že jsme v přírodě na návštěvě, ale zároveň i její součástí.
"Je to srdcová záležitost, jsem tu už po třiadvacáté, poprvé jsem tady byl táborníkem v šesti letech. Zážitků mám spousty, rok co rok se sem rád vracím, rád obětuji čtrnáct dnů dovolené, ale pouto k tomuto místu je hodně silné."

Táborníci se za chvíli vrátí na oběd z Údolí duchů poblíž rybníku Věžák

Po odpoledním klidu pak přivítají břišní tanečnici s hadem. S Pavlem si teď proto vychutnáváme pohled do ztichlého tábora mezi stany s podsadami, uprostřed s písečným kruhem a ohništěm, náměstíčkem s totemem a vlajkovým stožárem. Kolem skály, jehličnaté stromy, umývárna pod širým nebem. Český ráj.

V krčkovickém táboře

Nic není zadarmo, ale odměnou za trochu toho nepohodlí a úsilí je romantika, jejíž atmosféru vám mobil ani počítač nezprostředkují.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.