Porodnice v trutnovské nemocnici zůstane i v září uzavřena. Vedení marně shání nové lékaře

25. srpen 2020 08:52

Porodnice v Oblastní nemocnici Trutnov bude i v září mimo provoz. Vedení nemocnice se zatím nepodařilo najít náhradu za lékaře, kteří na začátku léta odešli. Porodnice je uzavřená od 27. července a i když nemocnice momentálně jedná hned se čtyřmi možnými adepty, k dohodě zatím nedošlo. 

O porody, kterých mimochodem bylo za loňský rok v Trutnově skoro 700, se zatím musí postarat okolní nemocnice.

Čtěte také

Jednu z možných příčin, proč se lékařům do nemocnic okresního formátu moc nechce naznačuje Zdeněk Havlík, lékař z porodnice v Jičíně.
„Je to asi otázka služeb. Ve třech, čtyřech lékařích tady člověk slouží kolikrát sám a má někoho na příslužbě, takže se musí umět rozhodovat a musí umět vyřešit hodně věcí sám."

Například hradecká Fakultní nemocnice má ve srovnání s Jičínem, Trutnovem nebo dalšími městy i tu výhodu, že všechna další odborná pracoviště jsou prakticky na jednom místě. Potřebujete hematologii? V Hradci jste tam za minutu, z Jičína je to hodina sanitkou.

I tohle je důvod, proč by lékaři raději zamířili do porodnice ve velkém městě než na okres, myslí si Zdeněk Havlík.
„Jednou za několik let přijde nečekaná patologie a potom je třeba jednat rychle. Ten porodník se s tím setká třeba jednou za život nebo dosud nikdy. A musí umět tuto situaci vyřešit. Dnes rodiče očekávají zdravé miminko za všech okolností a že matka také bez problémů všechno zvládne."

Postýlky pro miminka (ilustrativní foto)

Pokud jde o vybavení, je přitom v nemocnicích srovnatelné - není to tak, že někde operují laserem a jinde odštípnutým pazourkem a nástroje dezinfikují nad svíčkou. Jenže to nestačí, a tak menším nemocnicím nezbývá než zvyšovat nabídku. V Trutnově momentálně přidávají k chystanému nástupnímu platu pro primáře porodnice a jeho zástupce každý měsíc dalších dvacet tisíc korun.

Čtěte také

„Mzdové podmínky jsou od 110 tisíc u zástupce primáře výš. U primáře je to potom od 130 tisíc výš, včetně dalších čtvrtletních bonusů a ročních odměn, které se řádově pohybují ve výši dalšího platu," popisuje ředitel Oblastní nemocnice Miroslav Procházka.

Teď 130, za měsíc 150, pak třeba nástupní plat 170 tisíc - a tak dále, dokud to nebude pro někoho zajímavé a nepřihlásí se. Horní hranici nemocnice nemá.

K tomu navíc služební byt, auto i k soukromému použití a další bonusy - porodnici je zkrátka potřeba co nejdřív otevřít.
„Dojezdová vzdálenost pro maminky nejen z horských oblastí, ale i z okolí Trutnova, je na hraně. Kdy můžeme říkat, že teď přes léto to ještě dejme tomu půjde. ale co se týká zimních podmínek a sjízdnosti silnic, tak to může být výrazně komplikovanější."

miminko

Výpomoc trutnovské nemocnici nabídli porodníci z Jičína, kteří by ale dokázali pokrýt jen část služeb - a otevírat porodnici na 14 dní v měsíci nemá podle ředitele Miroslava Procházky smysl. Přesun porodníků z dalších krajských nemocnic nepřipadá v úvahu, personálně tam sice zatím zvládají, ale ne natolik, aby si mohli dovolit své lékaře poslat na delší dobu jinam.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související