Policisté děti upozorňují na správné přecházení silnice. A varují i před sluchátky v uších

4. září 2019

Zebra se za tebe nerozhlédne je název tradiční dopravní akce, kterou každoročně připravují policisté v celé zemi. Až do tohoto pátku je pozornost policistů zaměřena i na děti v Královéhradeckém kraji. S dětmi i jejich rodiči si proto povídají a upozorňují je na nejčastější chyby, které chodci dělají. Takhle to vypadalo například u základní školy ve Stěžerách. 

„Pamatuješ si, jak se správně u silnice rozhlédnout? A víš, proč se musíš nejdřív podívat vlevo? Protože když budeš stát u tohoto přechodu, tak vlevo uvidíš první auta, která by ti mohla ublížit. Potom se podíváš vpravo a potom pro jistotu ještě jednou vlevo, kdyby se náhodou ještě nějaký automobil rychle přiblížil," policejní mluvčí Lucie Konečná podobně oslovila ráno před začátkem vyučování u stěžerské základní a mateřské školy desítky dětí i jejich rodičů.

Čtěte také

„Dopravně-bezpečnostní akce Zebra se za tebe nerozhlédne je celorepublikovou akcí, která probíhá na nejrůznějších místech, samozřejmě také po celém Královéhradeckém kraji."

Dopravní policisté přicházejí ke školám před začátkem a po skončení vyučování a zjišťují, jestli si - hlavně děti - po prázdninách pamatují, jak správně a bezpečně silnici přejít.
„Víš, jak se správně spouští u přechodu semafor, aby se ti rozsvítila zelená? A co třeba na místě, kde není takový přechod? Může se tam také přecházet silnice?"

Ve Stěžerách je provoz velmi rušný a proto chodcům pomáhá semafor.

Dopravně-bezpečnostní akce Zebra se za tebe nerozhlédne u základní školy ve Stěžerách

„My jsme rádi, že semafor tady na přechodu u školy máme. Tady se alespoň dá přejít silnice. U obchodu chybí, tam by byl také zapotřebí," říká jedna z maminek Zdeňka Bradáčová.

Čtěte také

Za chvíli zastavujeme také jednu starší školačku.
„Všimli jsme si, že máš na uších sluchátka. Tak na to pozor, to by při přecházení silnice nemělo být. Mohlo by se stát, že nějaké auto přehlédneš. A je lepší, když se budeš rozhlížet, držet oční kontakt s řidiči. A u těch sluchátek platí, že pokud budeš bez nich, tak mnohem lépe uslyšíš přibližující se automobil."

O tom, že je důležité na nebezpečí v dopravě upozorňovat, vypovídá i statistika nehodovosti. Policisté evidují v letošním roce už 85 dopravních nehod s chodci a 4 lidé při nich přišli o život.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související