Policie v Krkonoších kontroluje lyžaře. A stále víc se zaměřuje i na řidiče čtyřkolek a skútrů

20. únor 2018 10:05

Rozbitá hlava, poraněná páteř a zlámané ruce a nohy. To jsou nejčastější úrazy, které se stávají lyžařům při sjíždění sjezdovek. Například minulý týden skončil po srážce s jiným lyžařem v krkonošské Rokytnici nad Jizerou v nemocnici s komplikovanými zlomeninami dvanáctiletý chlapec. 

Na nebezpečnou jízdu nebo jízdu v zakázaném terénu se v Krkonoších zaměřují policisté společně s horskými záchranáři a ochránci přírody. V Rokytnici nad Jizerou kontrolovali i řidiče skútrů a čtyřkolek.

V areálu Horní Domky v Rokytnici se pohybuje desítka policistů. Také správci Krkonošského národního parku a Horská služba. Jejich úkolem není jen kontrolovat lyžaře, ale i ty, co jezdí na skútrech.

„Zhluboka se nadechnete a po odeznění tónu vydechnete do přístroje, ano? Tak můžete. Vydržte chvilku, koukneme se na výsledek. Je to v pořádku. Tak doufám, že víte, jak se máte chovat na sjezdovce," zní pokyny policejní hlídky jednomu z řidičů skútru.

Záchranář Horské služby Jaroslav Komárek na čtyřkolce

A vyrážíme s policisty na svah, zkotrolovat lyžaře. Ani ne za pět minut se z lesa vyřítí lyžař a policisté jej zastavují: „Děje se to často. Dá se to řešit domluvou, ale většinou tyto přestupky oznamujeme. Zaleží v jakém místě se ti lidé nachází. Sepíše se oznámení přestupku a posíláme to na správní orgán do Jilemnice."

Na lyžaře dohlíží Jan Doubek z Horské služby. Jak velkým problémem jsou podle něj neukáznění lyžaři?

„Já se spíš soustřeďuji na to zachraňování. Lyžaři přeceňují své schopnosti. Nejsou schopni zastavit tam, kde chtějí a v čase, v kterém chtějí. A potom může docházet k těm srážkám. Nejčastější úrazy, které řešíme na sjezdovkách, jsou poranění kloubů a potom zlomeniny končetin," říká Jan Doubek.

Záchranáři vyráží pro zraněného na čtyřkolce s pásy

„Klasickým způsobem se pak ohledává to místo, zadokumentovávají se svědci. A potom podle charakteru toho případného zranění se z toho vyvozují nějaké další důsledky," doplňuje krajský policejní ředitel Libereckého kraje Vladislav Husák.

Na svazích v Rokytnici nad Jizerou, zvláště teď o jarních prázdninách, lyžuje až 5 tisíc lyžařů. Při srážce musí Horská služba pokaždé přivolat policii. Viníkovi pak hrozí trestní stíhání za neúmyslné ublížení na zdraví.

autoři: Milan Baják , Eva Malá
Spustit audio

Související