Dobře připravená lyže, znamená bezpečnost. Krkonošské skiservisy jedou naplno

20. listopad 2017 13:20

Pracovníci krkonošských skiservisů hlásí už v těchto dnech velký zájem lidí. Spousta jich si přichází už s předstihem nechat zkontrolovat a upravit lyže. Navíc teď nejsou téměř žádné čekací doby a tak není nutné se objednávat dopředu. Podle servismanů velmi roste i zájem o údržbu běžeckých lyží. 

Juraj, pracovník skiservisu, právě vybírá pár lyží, který potřebuje dostat potřebnou péči před zimní sezónou. „Přišla nám lyže, která nemá ani hranu, ani strukturu, není zformátovaná. Takže takovou lyži jako první zformátujeme, srovnáme, abychom mohli udělat další postup."

Na stroji je vidět jakýsi display. K čemu slouží?

„Slouží k nastavení parametrů, jako jsou hrany, přítlak, jednotlivé struktury. Na dotykovém monitoru si nastavíme, co budeme s lyží přesně dělat," vysvětluje Juraj.

Stroj už se rozjel. Co se právě v tuto chvíli děje s párem lyží?

„Po uchycení lyží jsme pustili základní narovnávací proces, kdy lyže jezdí směrem dopředu a dozadu a na kameni se vyrovnává tak, aby byla připravená na další cykly," doplňuje Juraj.

Jeden pár lyží už tedy mají pracovníci skiservisu kompletně připravený. Ale dalších párů je tady opravdu ještě hodně.

„V tuto dobu už brousíme s kapacitou 100 procent. To znamená, že lidé, kteří vědí o čem je lyžování, chtějí být připraveni na první sníh," říká Radek Vancl, majitel skiservisu, půjčovny a obchodu ve Vrchlabí.

Skiservis při práci

Jak moc důležitá je péče o lyži? Jak by ta lyže měla před novou sezónou vypadat?

„Dobře připravená lyže, znamená bezpečná lyže. Nejen pro toho konkrétního lyžaře, ale také pro ty ostatní, kteří lyžují společně s vámi na svahu. Dobře připravená lyže představuje také jistě lepší a kvalitnější zážitek ze sportovního výkonu. A pokud průběžně a pravidelně servisujeme lyži, tak dopřáváme našemu vybavení i delší životnost," vysvětluje Radek Vancl.

Kromě snowboardových prken a lyží jsou tu vidět i běžky. Těch je tady opravdu hodně.

„Běžkaři začínají objevovat skutečnost, že i s běžeckou lyží se musí něco pravidelně dělat. To znamená, že by se také měla formátovat a také strukturovat skluznice," dodává radek Vancl.

Největší nápor zákazníků očekávají pracovníci skiservisů ve chvíli, kdy budou v provozu všechny lyžařské areály.

Spustit audio