Policie posílila pro nadcházející víkend hlídky v Orlických horách. Zaměří se na okolí vrchu Šerlich

9. leden 2021 09:00

Policie České republiky se během víkendu zaměří na dopravu na vrchu Šerlich v Orlických horách. Očekává totiž příjezd mnoha milovníků běžeckého lyžování i horské turistiky. A protože ve zmiňované oblasti kapacita parkovacích míst dlouhodobě zájmu turistů nestačí, budou policisté regulovat dopravu.

Čtěte také

„Tady už je plno," vysvětluje policista na parkovišti na vrchu Šerlich jednomu z řidičů, že tady místo na parkování nenajde.
„Tam dál je vrchní parkoviště, ale pojedete ještě tak o kilometr dál."

Jde o nahrávky z minulého víkendu, podobná situace se ale podle policejní mluvčí Evy Prachařové dá očekávat i tuto sobotu a neděli.
„Po celý víkend máme připraveno několik policejních hlídek pořádkové a dopravní policie, které v případě potřeby mohou posílit i hlídky cizinecké policie.“

Na vrchu Šerlich jsou dvě odstavné plochy. Jedna patří Královéhradeckému kraji a správně by se na ní parkovat vůbec nemělo, policie ale kvůli situaci desítky aut toleruje, nedaleké oficiální parkoviště patří obci Deštné v Orlických horách, která ale na dohled nebo regulaci nemá podle nezávislé starosty Aleny Křížové kapacity.
„To rozhodně hlídat nebudeme.“

Čtěte také

Policistům tak nezbývá nic jiného, že zčásti plnit roli obsluhy parkoviště, třeba minulý víkend se na místě střídalo pět hlídek.

„Hlídky dohlížely nejen na zachování průjezdnosti pro složky integrovaného záchranného systému, ale zabývaly se i regulováním dopravy," dodává za policii Eva Prachařová.

Tento víkend může být situace teoreticky ještě složitější. Nedaleká obec Orlické Záhoří totiž zprovoznila více než čtyřkilometrový běžecký okruh a právě to může přilákat další turisty.

Stoprocentní jistotu zaparkování tak mají asi jen ti, kteří dnes a zítra vyrazí na hory brzy ráno.

Spustit audio

Související