Pokutou skončila letos tradice v podobě odcizení májky v Martínkovicích na Broumovsku

6. květen 2019 14:29

Starostové obcí Božanov a Martínkovice si stěžují na postup policistů z Obvodního oddělení Broumov. Policejní hlídka totiž udělila pokutu pěti lidem z Božanova za krádež májky v sousedních Martínkovicích. Starostové obou dotčených obcí tvrdí, že šlo o tradiční rituál a tisícikorunové pokuty považují za nepřiměřené. Podle policie ale hlídka postupovala podle zákona.

„Bratranec odjížděl od božanovské májky přes Martínkovice na Broumov. Tak nám volal, že v Martínkovicích už leží májka na zemi, že ji tam musel někdo před půlnocí skácet. Tak jsme říkali, dobře, tak tam pro ni po půlnoci zajede, je to snadný lup, když už leží na zemi," popisuje noční událost ze začátku května František Kašpar z Božanova, malé obce na Broumovsku.

Společně s dalšími čtyřmi lidmi po půlnoci nasedli do auta a vyrazili do tři kilometry vzdálených Martínkovic.
„Májku jsme naložili a vyrazili do martínkovického kopečku. A hned v tu ránu už za námi houkali policajti."

Pokutou skončila letos tradice v podobě odcizení májky v Martínkovicích na Broumovsku

S vysvětlováním, že jde o každoroční tradici, František Kašpar ani ostatní neuspěli, všichni dostali pokutu tisíc korun za krádež. Řidička auta musela zaplatit ještě o tisícovku víc.
„Jsem samozřejmě naštvanej. Protože podle tradice už bylo po půlnoci a potom nás takhle drapnou."

Pokutou skončila letos tradice v podobě odcizení májky v Martínkovicích na Broumovsku

Za absurdní považují postup policistů i starostové obou dotčených obcí. Podle nich hlídka postupovala neadekvátně.

„Pokud to bude takto pokračovat dál, tak veškeré tradice, které ještě na venkově zbyly, nám zmizí," říká například nezávislý starosta Božanova Karel Rejchrt.

Podle mluvčí Obvodního oddělení policie ČR v Náchodě Evy Prachařové ale její broumovští kolegové postupovali v souladu se zákonem.
„Hlídka přijela prověřit nahlášené protiprávní jednání a zjistila, že osoby v onom vozidle převážejí kmen, který nebyl jejich vlastnictvím. Takže celou situaci vyřešila uložením blokových pokut."

Podobné případy řeší letos policisté i na jiných místech republiky. Trestní oznámení související s podříznutím májky přijali například v Plánici na Klatovsku a nebo Čimelicích v okrese Písek.

Spustit audio

Související