Hasičům v Božanově velí ženy. A pokud prý soutěž nevyhrají, tak jedině o prsa!

7. září 2015

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 28. srpna určilo, že jako první jsme navštívili v soutěži Dobráci roku obec Božanov na Náchodsku. Medailonek tamních dobrovolných hasičů byl odvysílán 4. září po 15. hodině!

SDH je v Božanově na Broumovsku nejstarším spolkem, v současné době mu velí dvě ženy - starostka Jindra Rejchrtová a velitelka zásahu Lenka Wilkeová. Božanovští hasiči se zúčastní soutěží, z nichž si nejednou odnesli i pohár a božanovské ženy - hasičky byly jedněmi z prvních, které postavily ženské družstvo.

Ženský element se tu pozitivně odráží i v organizaci dalších akcí - tematických párty, dětských dnů, plesů i kulturních akcí.

Sbor dobrovolných hasičů v obci Božanov byl založen v roce 1878. Z té doby se bohužel nezachovaly žádné bližší informace o činnosti hasičů.

Vyhrát musíme, protože jsme nejlepší. A jestli prohrajeme, tak jedině o prsa, ale i ty máme největší!Jana Gagová - SDH Božanov

Po roce 1945 došlo k dosídlení obce českým obyvatelstvem a byla obnovena i činnost hasičského sboru v obci. Hasiči byli vždy ve své historii respektovanou a uznávanou organizací, která zajišťovala ochranu obyvatel před ohněm i vodou.

Zde je několik údajů z kroniky vedené od roku 1988:

Od roku 1988 do roku 1995 se pohyboval počet členů mezi 20 a 25. Průměrný počet žen byl 3. Od roku 1996 do roku 2001 se začal postupně zvyšovat počet členů od až na 33, zvýšil se výrazně počet žen ve sboru postupně až na 13. Rok 2002 byl zatím nejvyšší počet 41 členů z toho 18 žen. V dalších letech až do roku 2009 se počet členů snižoval na 33 členů z toho cca 15 žen.

Vítězné poháry SDH Božanov

Aktivity byly prakticky stejné - účast na soutěžích v požárním sportu, různé brigády od pomoci obci - čištění propustí a kanálů až po sběr železa, taktická cvičení, školení členů SDH, údržba techniky, kulturní akce jsou téměř stále stejné, výlety pro členy.

1995 - červenec - povodeň v Božanově - velice silný přívalový déšť, dokonce padaly kroupy velikosti holubích vajec. Během tří hodin se z Božanovského potoka stala řeka a z polí do ní neustále přitékala spousta vody a hlíny. Fotbalové hřiště se změnilo v rybník. Sklepy níže položených domů byly plné vody, zahrady, králíkárny a vše kam se jen voda dostala bylo zničeno.

Historická stříkačka SDH Božanov

Tehdy se ukázalo jak jsou naši hasiči připraveni. A opravdu se jejich akceschopnost a připravenost pomoci lidem v nouzi projevila. Čerpali vodu ze sklepů, pomáhali uklízet následky této živelné pohromy a pomáhali kde bylo potřeba.

1997 - Také tento rok napáchaly povodně velké škody. Členové SDH Božanov byli povoláni na pomoc při likvidacích škod po povodních do Broumova, ale i na jiná místa kde bylo zapotřebí každé ruky.

2000 - pomoc při březnových záplavách v Jaroměři.

Svůj sbor můžete přihlásit ZDE: Online přihláška do soutěže Dobráci roku

Dobrovolné hasiče z Božanova můžete až do pátku 11. září 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BOZANOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Božanova, ať uspějí!

Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 4. září určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Tuř u Jičína. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 11. září po 15. hodině!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.