Pokud se chystáte napustit svůj bazén, vodohospodáři k vám mají prosbu. Dodržujte určitá pravidla

16. květen 2022 07:47

Řada lidí se s příchodem teplejšího počasí rozhodla připravit se na dny ještě teplejší a napustit si bazén. Zatím sice podle hydrologů nebo vodohospodářů není takové sucho, aby bylo nutné napouštění bazénu omezovat nebo zakazovat, i tak je ale potřeba dodržovat určitá pravidla. 

Čtěte také

„Je sucho.“ Paní Marie stojí na své zahrádce ve Vysokém Veselí a trhá plevel. Nějaký roste, i když ani on nemá vláhu. „Tady nezalévám. To už je opravdu spousta let, co jsem vytáhla hadici a zalévala.

Místní s vodou šetří, možná i trochu ze zvyku. Voda byla ve Vysokém Veselí ještě předloni vzácností, do města ji za sucha vozily cisterny. Po dokončení vodovodního přivaděče je situace už výrazně lepší. Podobně jsou na tom i další místa v Královéhradeckém kraji, kam musela Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín vodu dovážet.

I v Úbislavicích na Jičínsku, kde byli místní také dlouhou dobu zvyklí na cisterny s pitnou vodou, se naučili na zalévání využívat jiné zdroje než hadici a kohoutek.

Čtěte také

„Mám sudy, takže není problém. Tady je hodně spodní vody, takže lidé mívají studny podle potoka, popisuje Iva z Úbislavic.

I podle ředitele Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Richarda Smutného už prakticky nejsou obce, kde by voda dramaticky chyběla, přesto mohou mít vodohospodáři v těchto dnech starosti.

A mají prosbu: když už budete napouštět bazén pitnou vodou, dělejte to postupně. „Ideální je využít období, kdy standardně není spotřeba vody. To znamená noční až ranní čas. A samozřejmě pokud možno vyhnout se víkendům.

Čtěte také

Pokud někdo tahle pravidla dodržovat nebude, nic mu nehrozí. Žádná sankce nepřijde, pokutu nikdo nedostane. Ale že to může způsobit potíže sousedům, kteří nebudou mít vodu, nebo i vodohospodářům, je jasné.

A to ani nemusí jít o extrémní případy, říká Richard Smutný. „Jeden náš zákazník si napouštěl poměrně velký bazén a naši provozní pracovníci potom celý víkend jezdili a hledali poruchu, protože se jim na dálkovém měření ukázal velký pokles hladiny vody ve vodojemu. Takže se hledala nějaká porucha.

Zatím je ještě vody relativně dost, i když do optimálních hodnot mají hladiny podzemních vod na Jičínsku daleko. Přesto je už teď ohleduplnost při napouštění bazénů podle vodohospodářů naprosto na místě.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související