Počasí letošního jara se blíží počasí normálnímu. To je dobrá zpráva v souvislosti s hrozbou sucha

5. květen 2021 09:20

Letošní průběh zimy a jara by měl svědčit podzemním vodám. Jejich hladiny po suchých letech a dramatickém poklesu pozvolna stoupají. Jedna příznivá zima ale situaci nezachrání, upozorňují meteorologové.

Čtěte také

„Zima byla určitě lepší než zimy v předchozích letech, hlavně v letech 2018 a 2019. Srážek bylo víc a předpoklad na letošní jaro a celkový rok, zatím je to tedy jen výhled, vychází určitě z lepší situace než v minulých letech," říká ředitel královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Roman Pozler.

Poměrně solidně - i když pořád ne úplně ideálně - to vypadá i se zásobami vody ve sněhu na horách a situaci nahrává i poměrně chladné počasí.

Snižuje se takzvaný výpar, tedy voda, která se ve vyšších teplotách prostě odpaří, vysvětluje Roman Pozler.
„Pokud je déle chladněji, říká se, že příroda je letos o dva nebo tři týdny posunutá, tak je to určitě lepší. Protože ten výpar potom není tak velký jako když byly v dubnu teploty 30 stupňů Celsia."

Města chtějí více využívat dešťovou vodu (ilustrační foto)

Letošní jaro sice vypadá dobře, hladiny podzemních vod ale zatím významně nerostou.

Takových roků, jako je ten letošní, by bylo potřeba víc, říká Roman Pozler.
„Všeobecně ty hlubinné vody mají setrvačnost i roky. Jak se to teď poslední i možná desítky let zásoby vyprazdňovaly a hladiny snižovaly, tak možná stejně to bude i naopak. To znamená, že se budou zásoby postupně doplňovat. Ale musí k tomu být podmínky a u nás bohužel nemáme jinou variantu, než že tady bude pršet."

Čtěte také

A právě pršet by mělo v Královéhradeckém kraji i v nejbližších dnech.

Předpověď nabízí meteorolog Tomáš Popelka z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.
„Do konce pracovního týdne bude chladno a docela vlhko, zatím to vypadá, že srážky by se měly vyskytovat každý den. Nejvíc by jich mělo být v pátek, ten by měl v podstatě celý den propršet. V sobotu už by bylo srážek mnohem méně, spíš pouze ojediněle. A od neděle to vypadá, že by měly jít teploty nahoru. Postupně bychom se měli dostávat k hodnotám až kolem 20 stupňů. A příští týden už by měl být podstatně teplejší. Aspoň to tak zatím vypadá."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související