Pokračuje sčítání peněz z Tříkrálové sbírky. Na mnoha místech vybrali koledníci víc než loni

17. leden 2023 10:45

Pracovníci Charity počítají v těchto dnech peníze věnované dárci během letošní Tříkrálové sbírky. Napříč Českem zatím otevřeli víc než třetinu kasiček, aktuální výnos přesahuje 64 milionů korun. Podle jednotlivých koordinátorů sbírky se na mnoha místech vybralo víc peněz než loni.

Peníze z Tříkrálové sbírky se počítají třeba i v budově městského úřadu v Úpici na Trutnovsku, kasičky se postupně rozpečeťují v zasedací místnosti.

Pracovnice Charity Lenka Peterová pečlivě přepočítává vybrané dary. V jedné z kasiček bylo 2 452 korun. „Nevím přesně, kde tato konkrétní kasička putovala, vím jen, že to bylo tady v Úpici, chodila s ní jedna ze skupin koledníků.“

Čtěte také

Podle informací z Královéhradecké diecéze je v už rozpečetěných kasičkách o něco víc peněz než například v minulém roce. Ten byl přitom, co se týče darů, rekordní v historii Tříkrálové sbírky.

Jan Kordina popisuje, jak to vypadá v místech, která má na starosti Oblastní Charita v Červeném Kostelci. „V tuto chvíli máme rozpečetěnu asi polovinu pokladniček a výsledek je pro nás poměrně pozitivní. Je ještě lepší než v loňském roce. Peněz je odhadem asi o pětinu víc.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky poputuje potřebným. Charita ČR dostane zhruba 35 procent z vybrané částky. Zbylých 65 procent si nechávají jednotlivé oblastní Charity. To je i případ červenokostelecké.

Čtěte také

Na co budou finanční prostředky použité upřesňuje Jan Kordina. „Tyto peníze obecně využíváme na dofinancování našich služeb. Jde o celý komplex sociálních a zdravotních služeb, od hospicových po pečovatelskou službu. Máme denní stacionář a nově rozšiřujeme i další služby, takže Tříkrálová sbírka nám slouží k pokrytí provozních nákladů, případně na další menší rozvoj těchto středisek.

V Úpici na Trutnovsku se během letošní Tříkrálové sbírky vybralo přes 31 tisíc korun. To je zhruba o 3 tisíce korun víc než v loňském roce.

Spustit audio

Související