Pojďte do muzea a přitom zůstanete doma! Hradecké Muzeum východních Čech nabízí své výstavy online

5. duben 2020

Muzea jsou sice v současné době pro veřejnost uzavřena, ale Muzeum východních Čech v Hradci Králové jako možnost udržet kontakt se svými návštěvníky začalo nabízet virtuální prohlídky svých výstav online, prostřednictvím svých webových stránek. 

První zpřístupněnou výstavou je OKOLO HRADCE ANEB HRADEČÁCI NA KOLE. V příštích dnech budou přibývat další. Pro zájemce budou k dispozici odborné video přednášky, ale vzniknou i vzdělávací produkty pro školy.

První online výstava „Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole" nabízí prostřednictvím 360 stupňových fotografií prohlídku původní stejnojmenné statické výstavy, která byla zpřístupněna v roce 2019 po znovuotevření opravené historické Kotěrovy budovy na Eliščině nábřeží.

Čtěte také

Přináší nejen pohled na unikátní „velocipedy", které lidé v průběhu historie jízdního kola vynalezli, ale především na období první republiky, kdy se jízdní kolo stalo neodmyslitelnou součástí téměř každé hradecké rodiny a bylo také běžným dopravním prostředkem v okolních městech a obcích.

K vidění jsou kola pro cestu do práce, do školy, na výlet, za sportem nebo speciálně upravená kola pro řadu profesí. Výstava také představuje místní výrobce a prodejce kol, mechaniky a živnostníky, kteří se jízdním kolům věnovali v této, pro naše město, unikátní době.

Obě výstavy sestavila kurátorka Muzea východních Čech v Hradci Králové PhDr. Pavla Koritenská. Virtuální prohlídku pak připravili Ing. Monika Borkovcová, Ph.D. a studenti FF UHK - obor Počítačová podpora v archivnictví Jiří Zeman a Zuzana Horníková.

Podle ředitele Muzea východních Čech doc. Mgr. Petra Grulicha, Ph.D., by bez jejich součinnosti nebyl momentálně vznik virtuální verze výstavy možný: „Kvalitní spolupráce s kolegy z univerzity si velice cením, zvlášť proto, že vše dělají ve svém volném čase. Naplno však pracují lidé ze všech oddělení našeho muzea a plní, i přes zpřísněný režim, všechny své ostatní úkoly. Vystavovat ale nemůžeme. Jenže lidé by měli mít možnost potěšit se z krásy muzejních exponátů, zejména v této nelehké době. Proto jsme se rozhodli, kompletně všechny výstavy, které se nyní v muzeu nacházejí, postupně převést do digitální podoby a zdarma - po dobu uzavření- nabídnout veřejnosti."

Čtěte také

Koncept online výstav návštěvníkovi nabízí prohlídku fotografií, dokumentů, sbírkových předmětů, případně i audiovizuálních materiálů spojených s danými výstavami.

„Virtuální prohlídková trasa je založena na principu skládání panoramatických fotografií a umožňuje návštěvníkovi volný pohyb výstavou s možností získání doplňkových informací na trase. To vše je uzpůsobeno samozřejmě i pro mobilní telefony a tablety. Mám radost z toho, že spolu se studenty mohu muzeu pomoci s využitím technologií, které studenti během studia poznávají," říká za tvůrce virtuální části Martina Borkovcová z Katedry pomocných věd historických a archivnictví FF UHK.

Speciální součástí on-line nabídky MVČ pak budou produkty pro školy. Ty také teprve vznikají. Na jejich realizaci se kromě muzejních edukátorů podílí navíc pedagogové z jedné ze spolupracujících základních škol.

Všechny tyto produkty budou zároveň dostupné prostřednictvím sociálních sítí. Sekci virtuální výstavy je možné otevřít přes webové stránky Muzea východních Čech v Hradci Králové nebo přímo zde: https://muzeumhk.cz/program/vystavy-online.html

Muzeum bude paralelně také zveřejňovat online přednášky pro veřejnost na různá témata, která zprostředkují muzejní vědci.

Práce v muzeu s jeho uzavřením pro veřejnost nepřestala a v řadě případů se s karanténou ani nijak zvlášť nezměnila.

Secesní budova Muzea východních Čech v centru Hradce Králové prošla opravou za 100 milionů korun

„Ostatně výstavnictví tvoří méně než polovinu agend našeho muzea", doplňuje ředitel Petr Grulich. „Většina pracovníků má samozřejmě minimálně dílčí home office. Nicméně například archeologové a přírodovědci jsou nadále v terénu, protože stavby ani příroda nečekají. Historici a pedagogové pracují z domu, stejně tak konzervátorky a dokumentátoři si práci domů odnesli. Dělnické profese do práce z významné části chodí a připravují pracoviště na moment znovuotevření či zabezpečují nezbytné činnosti v podobě péče o stroje, které velmi často musí běžet nepřetržitě. Zároveň byla zahájena i rekonstrukce Muzea války 1866. Na tzv. překážkách jsou v téměř 70ti hlavém muzeu pouze jednotlivci."

I přesto se muzeum zapojilo také do šití roušek, kdy odběratelem byl odbor sociálních věcí Královéhradeckého kraje. Pro jím zřizovaná zařízení, ale také pro rodiny zaměstnanců muzea a jejich okolí, tak zaměstnanci dosud ušili na 500 kusů roušek.

autor: baj | zdroj: Muzeum východních Čech Hradec Králové
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.