Secesní perla září! Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové se blíží do finále

18. duben 2019 10:35

Historická budova Muzea východních Čech je těsně před dokončením oprav. Ty trvaly téměř rok a vrátily budově i interiérům původní lesk. Některým částem doslova. I když teď stavbaři dokončují poslední větší úpravy, muzeum se letos veřejnosti ještě neotevře.

Se stavbyvedoucím Jakubem Žemličkou jsme vstoupili do budovy Muzea východních Čech. Na první pohled je patrné, že se stavba chýlí ke konci.
„Cestou do druhého nadzemního podlaží jsou znatelné opravy na malbách. Změnilo se tónování maleb, změnily se některé detaily na barevnosti takzvaných závorek a na výzdobě sádrových omítek. Máme dokončeny veškeré nátěry interiérových dveří, repasování dveřních kování, vše je kompletně nově přelakováno."

Opravy secesní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové se prodražují

Pokračují práce na rekonstrukci secesní budovy Muzea východních Čech od architekta Jana Kotěry v Hradci Králové

Muzeum východních Čech v Hradci Králové je už několik měsíců v péči stavbařů a restaurátorů. Secesní budova z počátku minulého století už má novou fasádu, změnil se vzhled oken a nový bude i vstup do muzea. Stavbaři ale provedli některé vícepráce, které opravy prodražují. To se týká především vnitřních maleb a reliéfů.   

A Jakub Žemlička hned doplňuje: „Teď se dostáváme do třetího nadzemního podlaží. Jsme pod takzvanou kupolí, kde jsou čtyři mozaikové výzdoby, také kompletně očištěny. A také je opravena veškerá malba, včetně reliéfní výzdoby."

Vyšplhali jsme se na střechu. Tady se momentálně skládá lešení.
„To jsou poslední pozůstatky prací na kupoli, která už je také dokončena. Bylo demontováno olověné oplechování, ochrana kamene byla provedena novou technologií hydrofobizace. Teď jeřáb skládá poslední zbytky lešení, aby mohla být stavba v nejbližší době vyklizena a předána."

Posledním místem, kde se ještě pracuje, je vyhlídková terasa pod kopulí.
„V současné chvíli můžeme vidět montáž ocelové konstrukce, která bude skrytá pod betonovou dlažbou. Budou v ní fixační u-profily, ve kterých je zasazeno sklo bez jakékoliv podpůrné konstrukce tak, aby nerušilo ráz budovy. Z okolí nebude na muzeu vidět téměř nic a nahoře bude skleněné zábradlí."

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové se blíží do finále

To by mělo být hotové zhruba do týdne. A po Velikonocích by se do budovy měli začít vracet první muzejníci.

„Pro nás je teď stěžejním úkolem přesunout se zpět do historické budovy. Jedná se vlastně o ředitelství muzea, o ekonomické, návštěvní a výstavní oddělení," říká ředitel muzea Petr Grulich.

Secesní budova muzea od architekta Kotěry nabídne po rekonstrukci nový výhled na Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Připravovaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží.

A hned upřesňuje: „To ale neznamená, že se muzeum hned potom otevře. V dalších měsících nás bude čekat příprava nové stálé expozice dějin města Hradce Králové."

Kvůli zrušenému výběrovému řízení na jejího zhotovitele se ale otevření muzea odsune z letošního podzimu na 6. únor příštího roku.

„To víme se stoprocentní jistotou. Protože příprava a stavba muzejní expozice bude trvat několik měsíců. A kromě toho je potom nutné zabezpečit nějaký zkušební provoz. Takže to v listopadu bohužel opravdu nestihneme," vysvětluje Petr Grulich.

Přesto už vedení muzea plánuje první veřejnou akci už na letošní prosinec, a tou by měly být tradiční adventní trhy.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související