Uprostřed Koruny české. V Hradci Králové se můžete vrátit do časů gotiky a počátků renesance

7. únor 2020

Unikátní soubor východočeského gotického a raně renesančního umění můžete od dnešního dne obdivovat v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Reprezentativní výstava "Uprostřed Koruny české", která poprvé v novodobé historii představuje ucelený pohled na bohatství regionu od 13. do 16. století, čeká na návštěvníky ve čtyřech sálech a je rozsáhlejší než muzejníci původně předpokládali.  

Výstava Uprostřed Koruny české - Gotické a raně renesanční umění východních Čech 1250 -1550 zaplnila téměř celý interiér nově zrekonstruované výstavní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové.

V sále s umělecko historickými předměty Muzea východních Čech v Hradci Králové

Poprvé v novodobé historii představuje ucelený pohled na bohatství regionu východních Čech v období od 13. do 16. století. Dosud málo známý fond středověké a raně renesanční výtvarné kultury východočeského regionu je ukázán v širokých kulturně historických souvislostech střední Evropy.

Projekt podpořil program Ministerstva kultury ČR, na její čtyřleté přípravě spolupracovala Univerzita Palackého v Olomouci, Národní památkový ústav, Ústav dějin umění Akademie věd ČR a Muzeum východních Čech v Hradci Králové.

Výstava zahrnuje období od posledních Přemyslovců až do konce vlády Jagellonské dynastie.

Expozici obohacují mezinárodní zápůjčky

Na výstavě je shromážděno přes 400 uměleckých předmětů zahrnující sochy, deskové obrazy, celé středověké oltáře, knižní malbu, archiválie, umělecké řemeslo, archeologické památky a doklady každodennosti středověkého člověka.

Soubor doplnily prestižní zápůjčky z Polska, Rakouska a Německa. 

Uprostřed Koruny české. Gotické a raně renesanční umění východních Čech 1250-1550

Nejrozsáhlejší konvolut uměleckých děl zapůjčilo Biskupství královéhradecké. Velmi významný podíl zápůjček pochází dále z Muzea Ziemi Kłodzkiej v Kłodzku.

Čtěte také

Vystaveny jsou například dochované pozdně středověké chrudimské oltáře, patřící ke skvostům výtvarného umění 16. století. Výjimečně tak je k vidění nově zrestaurovaný oltář sv. Kateřiny z kostela sv. Kateřiny v Chrudimi nebo středová deska z oltáře Panny Marie z chrudimského kostela Nanebevzetí Panny Marie od Mistra Královéhradeckého oltáře.

Početný soubor dřevěných polychromovaných soch, pak doplňuje celkový obraz výtvarné kultury regionu. Dále se podařilo shromáždit velké množství zlatnických prací z východních Čech. Mezi nimi vynikají velké procesní monstrance z počátku 16. století či bohatě zdobené kalichy.

Unikátní soubor východočeského gotického a raně renesančního umění můžete obdivovat v Muzeu východních Čech v Hradci Králové

Jedním z největších exponátů, který zapůjčila Moravská galerie v Brně, pak je epitaf Markéty, manželky Jana Ratolda, datovaný rokem 1431, který patří nejen k největším dochovaným středověkým epitafům v Čechách, ale i k největším dochovaným středověkým obrazům.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové
sídlí v secesní muzejní budově, postavené v letech 1909 až 1913 architektem Janem Kotěrou. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Součástí muzea je také Muzeum války 1866 na Chlumu.

Pokud pomineme archeologické nálezy, pak naopak nejmenšími exponáty jsou sošky sv. Petra a Pavla, zlatnické práce vysoké umělecké úrovně z doby kolem roku 1400.

Příprava výstavy trvala celé čtyři roky

Před vernisáží se v jednom z výstavních sálů zastavila s profesorem Ivo Hlobilem z Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky reportérka Vlaďka Wildová: 

Dosud málo známý fond středověké a raně renesanční výtvarné kultury východočeského regionu je představen v historických souvislostech střední Evropy.

Železná schránka na mince, Chrudim, v. 6,2 cm

V archeologické části jsou k vidění i zápůjčky z Čáslavi, Chrudimi, Vysokého Mýta a z dalších měst v kraji.

Všechny věkové generace zřejmě zaujme vitrína "Svět dětí a her"

Mimo jiné ukazuje, že ve středověku si děti hrály s jednotlivými figurkami z pálené hlíny třeba na rytířská klání. Hra odrážela kulturní dění té doby. Dřevěný meč a dětská kolébka jsou unikáty zapůjčené z Městského muzea v Čáslavi. Takto staré dřevěné předměty se dochovaly jen vzácně.

Výstava Uprostřed Koruny české sleduje i proměnlivé vztahy mezi východními Čechami a sousedními oblastmi. Významnou roli hrálo Slezsko a Vratislav, od poloviny 15. století dominantní umělecké středisko v regionu.

Unikáty projektu s názvem Uprostřed Koruny české si můžete v Muzeu východních Čech v Hradci Králové prohlédnout až do 28. června 2020.

U kurátorky Markéty Pražákové se o podrobnosti zajímala reportérka Vlaďka Wildová:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.