Pohodlný oděv a obuv, přestávky, protažení a procvičení, tekutiny. Naše rady před dlouhou cestou

29. červenec 2020

Při dlouhém cestování vás mohou začít bolet záda, otékat ruce i nohy. Jak takovým problémům předcházet a jaké konkrétní cviky jsou vhodné? Zopakujte si preventivní opatření při cestování.

Mgr. Soňa Šplíchalová v naší radioporadně na téma: pilates, bolesti zad a dlouhé cestování.

Čtěte také

Odhaduje se, že 60 až 80 procent populace trpí během života bolestmi zad a u poloviny z nich jde o opakující se bolesti. Posilujme své zádové svalstvo. Vypěstujeme si automatismy, které budou držet naše tělo za nás. Nohy odrážejí celkovou vitalitu organismu, jak se cítí vaše nohy, tak se cítíte celkově ve svém těle.

Dobrá péče o nohy se vyplácí po celý rok. Nohy si často uvědomíme, až když začnou bolet - ať již ze zdravotních důvodů, či kvůli použití nevhodné obuvi. Případně vás může ještě rozhodit „kuří oko", popraskané paty a různé mozoly, otlaky, deformující se klouby, plísně či křečové žíly.

Líná nožka = v botě vložka

Naše tělo pracuje jako celek. Špatné postavení chodidla ovlivňuje i další části, a proto bychom chodidlu, nožní klenbě a nohám vůbec měli věnovat zvýšenou pozornost.

Mgr. Soňa Šplíchalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud nebude fungovat chodidlo, nemusí fungovat ani jiná část těla, kterou pak ve výsledku vnímáme jako problematickou.

Prsty a kotníky

Střídavě propínáme a naopak přitahujeme špičky. Co nejvíce roztáhneme všechny prsty od sebe a střídavě přitahujeme palec směrem k sobě a ostatní prsty od sebe. Potom to otočíme. Palec dolů a prsty nahoru.

Protažení prstů a nártů

Posaďte se na židli, bosá chodidla na podlaze. Zvedejte paty a držte prsty pět sekund rovně na podlaze. Pak postavte chodidla na špičky prstů a držte. Nakonec ohněte prsty k plosce chodidla a opět chvíli setrvejte. Vraťte se na začátek a celé cvičení desetkrát opakujte.

Noha (ilustr. obr.)

Toto cvičení se doporučuje lidem trpícím křečemi prstů nebo kladívkovitými prsty a jako zahřívací cvičení pro posilňující cviky.

Protahování palců

Oba palce spojte silnou gumovou páskou, odtáhněte je od sebe a držte 5 sekund. Opakujte desetkrát. Toto cvičení prospívá lidem s vbočenými palci, ulevuje křečím prstů a zpevňuje svaly.

Posilování svalů

Postavte se na knihu nebo schod tak, aby prsty obou nohou přečnívaly přes okraj. Pak je pevně ohněte dolů, držte několik sekund, pevně ohněte vzhůru opět na několik sekund. Opakujte desetkrát.

Čtěte také

Kroužení chodidly

Posaďte se s nohama nataženýma před sebe. Jedním chodidlem opisujte s co nejvíce prohnutou klenbou široké kruhy směrem ven. Proveďte desetkrát. Pak udělejte 10 kruhů směrem dovnitř. Procvičte obě nohy.

Toto cvičení zlepšuje tvar chodidla a posiluje a zeštíhluje kotníky.

Cvičení pro každou příležitost

Procvičovat a protahovat se můžete po celý den, kdykoli a kdekoli si vzpomenete. Kdykoli během dne svaly několikrát za sebou zatněte. Soustřeďte se na to, co cítíte, když jsou svaly zatnuté a když jsou uvolněné. Vnímejte rozdíl mezi uvolněním a stáhnutím.

Blanka Malá a Mgr. Soňa Šplíchalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Mgr. Soňou Šplíchalovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související