Podle ornitologa Vladimíra Šoltyse ptačí hašteření u krmítka odkazuje k lidským vzorcům chování

26. leden 2023 08:33

„Člověk dělá po tisíciletí tu velkou chybu, že sám sebe vyčleňuje ze zvířecího světa. Prošel miliony let evoluce, malinko se ze zvířecího světa vyčlenil, ale jeho chování a jednání zůstává na stejných principech jako u zvířat,“ míní ornitolog Vladimír Šoltys, se kterým se u krmítek na Jičínsku sešla Vlaďka Wildová. 

Čtěte také

Vrabci domácí letos v početném hejnu okupují krmítko na zahradě, navzájem si vyhlašují poplach, aby při nenadálém zvuku nebo pohybu střelhbitě našli úkryt v bezprostředním okolí v keřích, na jejichž větvičkách se pak dokážou i ladně pohoupat. A nejsou v tom sami.

Keře se v okolí krmítek visících na stromě vlní číhajícími sýkorami, které si hned tak nenechají něco líbit, ale také plachými červenkami. Ty jsou však ve výrazné menšině. A elegantní brkoslav severní, který k nám přilétá na zimu, jakbysmet.

Kosi, kterých je v okolí krmítek v letošní zimě taky spíš poskrovnu, vládnou spodnímu patru pod keři, jako by patřili k řádu hrabavých. Číhají tu na svou příležitost, aby mohli okupovat ptačí stůl pod krmítkem.

Chovají se, jak jim zobák narostl

Hrdličky si udělaly základnu na sousedním balkonu, odkud z nadhledu monitorují situaci. Dole pod „krmným“ stromem pak za chvíli konkurují kosům. Jejich velikost a váha jim totiž neumožňují, aby pohodlně zobaly přímo z krmítek, jak to mohou praktikovat vrabci, čížci, sýkory, dlaskové nebo stehlíci.

Čtěte také

Výrazně zbarvení stehlíci s červenou maskou, kteří jindy ocení lahůdku v podobě bodláků, rozhodně nepohrdnou slunečnicí v krmítku. A kosi a hrdličky taky nenechávají žádné spadlé slunečnicové semínko nazmar.

Sýkorky zase s chutí dolují z půlky kokosového ořechu v loji zatavená semínka a moučné červy. Některé z nich navíc svou agresivitou budí respekt, kdy si jen málokterý opeřenec na jejich suverénní chování troufne.

Nenasytný kos už dávno pochopil, že nedaleké dřevěné krmítko není tak frekventované jako ta, která ozdobila korunu okrasné jabloně. Usurpuje si proto pro sebe skoro celou vnitřní plochu domečku a bez větších obav se tu peleší a tumluje.

U zahradního a balkonového krmítka na Jičínsku byla letošní zimní druhová pestrost zatím skromnější než vloni, ale chování ptáků dál zůstává víceméně stejné. Při pozorování vás potěší, dojmou, pobaví, ale i naštvou svou chamtivostí a agresivitou. Jsme si podobní?

Když se pak pod krmítky proplíží kočka, která navíc vyběhne i na číhanou na balkón pod ptačí domeček, je náhle ticho po pěšině.

Přikrmování ještě nekončí

Jestli si chcete užít pozorování sociálních vzorců v ptačí říši, a zároveň tak pomoci i opeřencům, aby v kondici vstoupili do jarního času, pak teď ještě v přikrmování nepolevujte.

Čtěte také

Využijte slunečnicových semen, konopí, prosa, máku a lněného semínka. Dopřejte ptákům i ovesné vločky, drcená jádra vlašských nebo lískových ořechů, strouhanou mrkev, jablko, tvaroh nebo zavěšený lůj. Klovat budou rádi i do rozpůleného jablka, využít můžete i míchané směsi pro krmení ptáků.

Nezapomeňte, že je důležité, aby ptáci měli kolem krmítka dobrý rozhled, zároveň udržujte místo pro krmení v čistotě, bez zkažených plesnivých nebo žluklých potravin.

Nebezpečné je pečivo (housky, rohlíky, chleba), ale také kořeněné, slané a mastné, zkažené a žluklé potraviny. Takové laskominy z obsahu krmítka vynechte, stejně jako sladkosti (buchty, koláče, čokoládu).

Tedy všeho s mírou - a v březnu by už přikrmování mělo skončit.

Spustit audio

Související