Po více než osmi letech se zvýší nájemné v městských bytech v Náchodě

1. březen 2019 10:12

Naposledy schválila Rada města Náchoda jednostranné navýšení nájemného v městských nájemních bytech v únoru 2011. „Výši nájemného tedy zvedáme po více než osmi letech, kdy v některých případech je jeho výše opravdu neúměrně nízká,“ uvedl starosta Jan Birke z ČSSD.

Město Náchod chce zpátky statisíce korun zaplacené za obnovu prameníku minerálky IDA

Jak pokračuje v Náchodě výstavba lázeňského areálu za půl miliardy? Daří se plnit smělé plány?

Město Náchod je ve sporu se společností IDA SpaMed, která před rokem převzala zchátralý areál bývalých lázní v místní části Běloves, jehož součástí je i pramenik minerální vody IDA. Ten město nechalo za zhruba 600 tisíc korun opravit, podmínkou investice ale bylo, že prameník zůstane přístupný veřejnosti. To ale už víc než tři roky neplatí, prameník je mimo provoz po nařízení ministerstva zdravotnictví, které v minerálce objevilo vysoké množství arzénu.  

Na trhu se soukromými byty se aktuálně pohybuje nájemné na území města Náchoda v rozmezí 80-110 Kč/m², proto je nezbytně nutné po tolika letech nejen sjednotit výši nájemného v městských bytech na určitou hladinu, ale zároveň přiblížit jeho výši situaci na trhu.

„U nově uzavíraných smluv na dobu určitou tak bude činit cena za pronájem standartních nájemních bytů 70 Kč/m2, u bytů se sníženou kvalitou 65 Kč/m2, u bytů v Domech zvláštního určení Harmonie 40 Kč/m2,“ upřesnila místostarostka Pavla Maršíková a dodala: „U seniorů starších 70 let, kteří žijí v Harmonii, k navýšení nájemného nedojde“.

Logo

Aktuálně má město Náchod celkem 363 nájemních bytů, z toho s nájemními smlouvami na dobu neurčitou 178, na dobu určitou 185. U smluv na dobu neurčitou dojde k navýšení v souladu s Občanským zákoníkem od 1. 5. 2019 o 20 procent.

U smluv na dobu určitou bude docházet k navýšení na uvedené částky průběžně dle uplynutí doby sjednaného nájmu.

Pouhá 3 procenta nájemníků má nyní uzavřené nájemné vyšší než jsou standardní ceny, a to výlučně na základě výběrového řízení. Nájemníci, kterých se navýšení týká, jsou postupně informováni osobními dopisy.

autor: baj | zdroj: MěÚ Náchod
Spustit audio

Související