Po říjnové vichřici platí stále na některých místech bezpečnostní opatření

6. prosinec 2017

Státní podnik Lesy České republiky v Hradci Králové oznámil škody, které způsobila říjnová vichřice Herwart. Jen ve státních lesích poničila jeden a půl milionu metrů krychlových dříví. Lesníci budou škody odklízet ještě dlouhé měsíce. 

Vichřice Herwart poničila asi 19 procent celoročních těžeb. V přepočtu na peníze je ztráta pro státní podnik zhruba 600 milionů korun.

Lesy České republiky očekávají, že bude jejich letošní hrubý zisk okolo čtyř miliard korun, loni byl přitom o jednu miliardu vyšší.

Generální ředitel státního podniku Daniel Szórád říká, že lesníci následky větrné kalamity stále likvidují: „Předpokládáme, že tohle dřevo budeme zpracovávat do 31. března. Uděláme maximum pro to, abychom to zvládli. Nicméně je možné, že v některých regionech, například kvůli složitému průběhu zimy a vysoké sněhové pokrývce, se to nemusí úplně podařit."

Mezi nejvíce poničené oblasti patří Karlovarský kraj a Vysočina, vysvětluje Eva Jouklová z Lesů České republiky: „V Karlovarském kraji je poškozeno asi 275 000 metrů krychlových dřeva a na Vysočině asi 250 000 metrů krychlových dřeva. Také v těchto lokalitách je zakázán vstup do lesa. V Královéhradeckém kraji jde o katastr dvanácti obcí. Například jde o Choustníkovo Hradiště nebo Kohoutov."

Dále pak například Dolní Vlčkovice, Libňatov nebo Slatinu nad Úpou na Trutnovsku.

Odstraňování následků vichřice

Ředitel státních lesů Daniel Szórád navíc upozorňuje na to, že může poškozených stromů ještě přibývat: „Některé stěny lesních porostů jsou destabilizovány, nebo jsou staticky porušeny. Pokud přijde těžký sníh, zatíží ty stromy a může způsobit to, že budou ještě dál padat."

Lidé by se proto měli v lesích pohybovat pouze po turistických trasách a naopak by neměli vstupovat do lesních porostů a to zejména v těch místech, která vichřice Herwart nejvíc poničila.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související