Deštivé počasí komplikuje v Podkrkonoší odstraňování následků srpnové vichřice

22. listopad 2017 12:25

Zhruba sto tisíc kubíků poničeného dřeva, škody v řádech desítek milionů korun a měsíce trvající zákaz vstupu do lesa. To jsou statistická data srpnové větrné kalamity v okolí obcí Proruby, Kohoutov a Libňatov. 

Odstraňování škod jde i kvůli podmáčenému terénu velmi pomalu a potrvá ještě zhruba půl roku. I to se při natáčení reportáže přímo na místě, kde aktuálně pracuje jedna z dřevařských firem, dozvěděl reportér Václav Plecháček.

S Jaroslavem Němcem, jednatelem Městských lesů města Jaroměř, jsme přišli do lesa nedaleko obce Proruby. Tady se stále ještě pracuje a odstraňuje se kalamita. Stromy jsou polámané a pokácené, leží všude kolem nás.

Čeká nám ještě hodně práce, říká Jaroslav Němec. „Tady v tomto úseku je to minimálně 30 tisíc kubíků dřeva. Odhadovali jsme celkem asi 100 tisíc kubíků poškozeného dřeva. A zatím to vypadá, že to oppravdu tak bude."

Kousek od nás harvestor, tady vyvážecí souprava. Práci stěžuje nejen sníh, který už tady napadl. Ale také hodně mokrý podzim, který znamená podmáčenou půdu.

„Hlavní problém je to mokro. Protože ty těžké stroje se v tom boří. Ony poměrně dost projedou, ale bohužel po nich zbývají hodně hluboké koleje. Poničí ty porosty," říká Jaroslav Němec.

02366947.jpeg

Došli jsme přímo k harvestoru. A tady je vidět, jak ten těžký stroj ničí podloží lesa. To znamená, že lesníky čeká daleko víc práce. Nejen odstranění těch poničení stromů.

„Samozřejmě. Po vyvezení klestu a dřevní hmoty, budeme muset nasadit další techniku, která ty koleje a vývraty porovná a dá do pořádku. Aby se to dalo zase zalesňovat," vysvětluje Jaroslav Němec.

Je sice velmi brzo na nějaké odhady škod. Přesto, jedná se řádově o desítky milionů korun?

„Určitě půjde o desítky milionů. Ale musíme si počkat až na zpracování dřeva," dodává Jaroslav Němec.

Radek Krkonoška, řidič harvestoru, se teď domlouvá o tom, jak ten les bude po pročištění vypadat. Které stromy nechat stát, které pokácet. Je tu vidět pět nebo šest už samostatně stojících stromů. Proč zůstaly právě tyto?

„Správce chce nechávat modříny. Tak modříny zůstanou. Budou semenit a vyrostou nové. Začínáme pracovat ráno v 7 hodin a končíme večer v 7 hodin. Dělá se i za tmy. Jede se pořád," říká Radek Krkonoška.

Zpracování lesní kalamity v Prorubech a okolních lesích potrvá minimálně do dubna příštího roku.

Spustit audio

Související