Plavání nemluvňat přináší spoustu benefitů pro děti i rodiče jak po fyzické, tak i psychické stránce

2. březen 2024

Radioporadna o dětech, o jejich vývoji a o cvičení s nimi. dětmi. Nicole Lisá, instruktorka plavání nemluvňat a certifikovaná instruktorka psychomotorického vývoje dětí, je naším hostem.

Nicole Lisá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Začneme plaváním, protože to je v posledních letech oblíbená aktivita maminek s dětmi. Nebo chodí někdy i tatínkové?
Tato činnost je opravdu už řadu let velmi oblíbená jak u maminek, tak u tatínků. Ti také rádi navštěvují tyto kurzy, protože to je konečně nějaká akce. Asi bych na pravou míru uvedla onen pojem plavání, protože je ve věku dětí do tří let takový zavádějící. V tomto období se děti ještě nejsou schopny naučit plavat.

Voda je specifický prostor, kde můžu s miminkem udělat pohyb, jaký na suchu vlastně nikdy neudělám.
Nicole Lisá, certifikovaná instruktorka psychomotorického vývoje dětí

Jedná se tedy spíše o nějakou hru, cvičení a spontánní pohyb ve vodě, protože děti v tomhle věku ještě nejsou schopny zkoordinovat pohyby rukou a nohou.

Čtěte také

Ale naučí se děti vodu znát.
Naučí se ve vodě orientovat, naučí se potápět, naučí se splývat, ležet na zádech a hlavně vědí, co od vody můžou očekávat. Takže tomu budeme říkat třeba aktivita ve vodě. Protože rodiče se zase za učí manipulovat s dítětem.

Děti jsou opravdu malé, jsou to takoví cvrčci, kteří se ale často nebojí vůbec se potopit, dá se to zvládnout úplně hravě, i když možná mnozí se toho bojí dodnes. Je to taková i určitá móda dělat aktivity s dětmi už úplně od útlého věku, odmalička.

A co nám to plavání může přinést kromě toho, že se děti naučí reagovat na vodu a nebát se vody?
Je praxí ověřeno, že to má spoustu benefitů, ať po stránce psychické a emocionální, tak po stránce zdravotní a fyzické. Je to společná činnost rodičů nad rámec běžné péče o miminko, kdy si to děti opravdu užívají.

Čtěte také

Voda je specifický prostor, kde musí rodiče stoprocentně miminko sledovat a věnovat se mu. A to, že docházejí na tyto kurzy a aktivity, ať už plavání nebo cvičení, tím vychovávají děti k tělesným aktivitám, což se v dnešní době, kdy je všeobecný problém, že se málo hýbeme, určitě do budoucna vyplatí.

Předpokládá se, že pokud si děti navyknou na takové aktivity odmala, budou v tom dále pokračovat. Ohledně benefitu na fyzickou stránku, tak tam využíváme vlastnosti vody, která nadnáší. Pohyb ve vodě děláme proti odporu, takže i kdyby miminko ve vodě pouze plácalo ručičkama a nožičkama, tak se tím posiluje.

Ve vodě můžu s miminkem udělat pohyb, jaký na suchu vlastně nikdy udělat nemůžu. Můžu ho různě polohovat, můžu ho chytat různými úchopy a tím docílím toho, že zapojují určité části těla. Děti, které chodí plavat, bývají i otužilejší, jsou zvyklé adaptovat se na tohle prostředí, takže po té tělesné stránce je benefitů spousta.

Nicole Lisá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Nicole Lisou, certifikovanou instruktorkou psychomotorického vývoje dětí, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související