Plánují některé firmy v kraji odměny pro zaměstnance za to, že se nechají naočkovat proti covidu?

2. listopad 2021

Kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem se zpřísňují i protiepidemická opatření. Restaurace musí například kontrolovat bezinfekčnost a už od minulého týdne musí lidé na pracovištích nosit ochranu dýchacích cest, pokud mezi sebou nemají dostatečný rozestup. 

Jak na změny větší zaměstnavatelé v regionu reagovali, zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Oslovila jsem zástupce firem napříč krajem a ti se shodují v jednom - ve skladech ještě zásoby respirátorů nebo roušek mají a nové zatím nenakupovali.

Jednotlivé zásoby tak jenom rozdali mezi své zaměstnance, aby mohli dodržovat povinnost nosit ochranu dýchacích cest. To potvrzuje i jednatel společnosti Proma Reha Radek Jakubský.

„Samozřejmě plánujeme dokup těchto prostředků, ale teď to pro nás nebyl žádný problém. Protože jsme pouze použili naše zásoby ze skladů."

Ptala jsi se například i na to, jestli firmy plánují, že by samy od sebe začaly zaměstnance testovat?

Ano, nicméně žádná z oslovených firem to zatím neplánuje. Když jsem se ptala na důvod, tak zástupci některých společností mi řekli, že je u nich velká proočkovanost nebo zaměstnanci prodělali covid a jsou v ochranné lhůtě.

zdravotní sestra

Pro některé firmy je tak teď prioritou, aby se jejich zaměstnanci nechali právě naočkovat proti onemocnění covid-19.

Motivují některé z oslovených firem například své zaměstnance k tomu, aby se proti koronaviru nechali naočkovat?

Ano, například v náchodské firmě ATAS elektromotory, kde je podle předsedy představenstva Otty Daňka proočkovanost téměř 80 procent.

Čtěte také

„Chtěli bychom to ještě posunout dál. Před dvěma měsíci jsem vypsal odměnu, že za každé potvrzení, které zaměstnanec přinese, že je naočkován, dostane tisíc korun."

Ostatní oslovené firmy v Královéhradeckém kraji naopak neplánují, že by své zaměstnance za očkování proti koronaviru nějakým způsobem odměňovaly.

Díky tomu, že je v Královehradeckém kraji počet nemocných covidem-19 nižší než je průměr v zemi, tak oslovení zaměstnavatelé nemají ani problémy s nedostatkem pracovníků kvůli nařízeným karanténám nebo izolacím.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka