Plánujete se vydat ještě letos v létě nebo na podzim do Krkonoš? Jak hodně jsou hotely vytížené?

24. srpen 2023 07:44

Krkonoše mají podle hoteliérů tento týden ještě dobrou obsazenost. Podstatně jinak to ale vypadá o posledním prázdninovém týdnu a začátkem září. Jak je to s rezervacemi a očekávají podnikatelé ještě příjezdy turistů na poslední chvíli? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Volných míst na konci prázdnin je v Krkonoších podle hoteliérů a pracovníků informačních center dostatek. Větší zájem očekávají tento víkend. Potom už poptávka zatím příliš velká není. Někteří proto zlevňují nebo nabízí výhodnější pobyty. Pokračuje ale trend objednávání na poslední chvíli.

Maminka Denisa dorazila do Špindlerova Mlýna s rodinou ze středních Čech. „Přijeli jsme na pět nocí. Já sem jezdím už od dětství, takže k tomu místu už mám silný citový vztah. Teď se chystáme na výlet lanovkou na Medvědín.“

S ředitelkou jednoho z hotelů ve Špindlerově Mlýně Petrou Gottfried nahlížíme do rezervací na následující dny. „Aktuálně to nevypadá moc slibně. V následujících dvou týdnech se obsazenost pohybuje okolo 50 procent. Což je na poslední týden v srpnu poměrně málo. To není úplně běžné, ta čísla bývala větší.

Čtěte také

Zájem o ubytování tedy v následujících dnech není příliš veliký. Proto některé hotely přicházejí s různými nabídkami v podobě snížení ceny. „Snížené ceny jsme aplikovali včera, takže ten efekt zatím nevidíme. Ale upřímně, nemyslím si, že to bude mít nějaký významný přínos.

Pro hoteliéry je v letošním létě náročnější to, že si lidé objednávají pobyty takzvaně na poslední chvíli.

„To je samozřejmě tlak na recepci a příjem rezervací," říká manažerka jednoho z hotelů Jitka Hronešová. A upřesňuje, že ani na září zatím příliš rezervací není. „Nicméně jsou především rezervované prodloužené víkendy. Začínají se u nás na hotelu plnit firemní setkání a kongresové akce.

Čtěte také

„Co ale opravdu chybí na podzim letošního roku, tak to jsou opět němečtí turisté. Ti většinou takové ty seniorské zájezdy vyplňovali, říká Jitka Hronešová.

Jak tady tráví čas turisté při současných tropických teplotách? „Ráno je docela živo v bazénu a ve vířivkách. Potom se to vylidní a všichni chodí po horách, využívají hezké počasí a kvitují, že nemusí být v těch velkých vedrech dole v Praze nebo v dalších rozpálených městech, dodává Jitka Hronešová.

Jaká nakonec bude obsazenost horských hotelů v Krkonoších během září, bude podle hoteliérů hodně záležet také na počasí.

Spustit audio

Související