Obsazenost velké části krkonošských hotelů není zatím na letní měsíce podle hoteliérů příliš velká

8. červenec 2022 07:56

Méně turistů, dostatek volných pokojů, rezervace na poslední chvíli. Začátek hlavní turistické sezóny v Krkonoších není podle většiny hoteliérů tak silný, jak očekávali. Proč není turistů víc jako v předchozích sezónách, které nebyly ovlivněné pandemií? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Hoteliéři, se kterými jsem mluvila, si myslí, že letos dali Češi na začátku prázdnin přednost dovolené u moře, když mají konečně tu možnost bez větších komplikací vycestovat.

Čtěte také

A druhým důvodem je pravděpodobně to, že si spousta lidí na letní prázdniny pronajímá různé chaty a chalupy, tím pádem je o hotely a penziony menší zájem.

Pravdou je, že za uplynulé červencové svátky přijelo do Krkonoš poměrně hodně turistů, ale strávili tu maximálně jen tři až čtyři noci. Momentálně je ve větších krkonošských hotelích obsazenost kolem 60 až 70 procent a v menších ubytovacích zařízeních je ještě nižší.

Podle manažerky jednoho z větších hotelů Jitky Hronešové je pokles rezervací pobytů oproti předchozím sezónám o 10 až 15 procent.

Jak to vypadá se zahraničními turisty. Už se začínají vracet do Krkonoš?

Čtěte také

Začínají přijíždět, ale je jich stále poměrně málo. Do hotelů a penzionů v příhraničí přijíždějí hlavně polští turisté, ale opět pouze na krátké pobyty. Dále se například do Špindlerova Mlýna vracejí Holanďané a Němci. V těchto případech jde ale pouze o manželské páry nebo rodiny, nejsou to celé zájezdní autobusy.

Němci se údajně kvůli bojům na Ukrajině bojí cestovat na východ do České republiky a míří spíše na západ. Autobusů tedy do krkonošských středisek dorazilo zatím minimum. Například do jednoho z největších hotelů ve Špindlerově Mlýně to byla pouhá jedna desetina dřívějších počtů.

Říkali jsme, že lidé objednávají pobyty na poslední. Kdy očekávají hoteliéři největší nápor návštěvníků?

Čtěte také

Předpokládají, že by to mohlo být od poloviny července. To se mnoho Čechů vrátí ze své dovolené v zahraničí u moře a prázdniny také začnou ve velké části sousedních zemí. Podle majitele infocentra ve Špindlerově Mlýně Martina Jandury budou lidé také čekat na vývoj počasí a na základě toho objednávat pobyty jen několik dní před samotným příjezdem.

Ale pravděpodobně to opět budou jen kratší dovolenkové pobyty, maximálně na pět dnů. Nikoliv tedy klasické týdenní pobyty jako tomu bylo dříve zvykem. Kratší pobyty jsou také náročnější pro personál, protože musí častěji pokoje uklízet, netuší do poslední chvíle kolik mají objednávat zboží a podobně.

Spustit audio

Související