Petr Voldán: Veškeré kvaltování

Vstup do roku 2016 byl u každého z nás různý. Celkově se ale současnost vyznačuje neustálým shonem, zvyšováním tempa takřka všude. Autor pondělní glosy Petr Voldán ovšem připomíná jednu letitou moudrost, hovořící o kvaltování:

Rychle, slyšel jsem nedávno v odpovědi na otázku jak se máš? A skutečně, někdy to vypadá, když se člověk pozorněji podívá kolem sebe, jako kdyby svět hromadně tančil kvapík, což je jinak tanec ve velmi rychlém tempu. Rychlost je synonymem doby – média se předhánějí ve sloganech o nejrychlejším zpravodajství, reklama nabízí léky nikoli pro vyléčení, ale rychlé zbavení se čehokoli, pračky lákají na turbo rychlé praní, i když silnice nemají parametry, přejmenováváme je v zájmu vyšších rychlostí na dálnice. Kvůli rychlejšímu vaření máme předvařené ingredience a polotovary, v zájmu rychlejšího návratu po mateřské do práce jsou tu jesle. Počítače nebo internetové připojení posuzujeme hlavně podle rychlosti.
Britové si nejen všimli, že se někteří chodci oproti jiným loudají, což víme všichni, ale oni zkoušejí dokonce rychlejší pruhy pro chodce v obchodním centru. Ne dost na tom, že jsou rychlé pruhy v dopravě a třeba i rychlíci na eskalátorech mají nepsanou přednost při pádění do hlubin stanic za vidinou soupravy, která jede o dvě minuty dřív.
Na druhou stranu skoro každého asi rozladí, když se courající chodec uprostřed chodníku zabývá psaním zprávy v mobilním telefonu nebo když se jinak věci vlečou déle než je nutné. Ovšem až moc rychle asi zapomínáme na to, že se takovým kvaltem ženeme i rychleji například do náruče lékařů a pak máme nuceně jaksi času dost a dost. Až zběsile uháníme životem a pak se nám v pokročilejším věku zdá, že to všechno nějak rychle uteklo. A tak co si místo všech předsevzetí s pomíjivou životností i zárukou vzpomenout třeba zrovna teď na moudrost, připomínající, že budoucnost je to kam se dostaneme všichni rychlostí 60 minut za hodinu, bez rozdílu v jakém kvaltu. Ostatně i Komenský přece říkával, že ono kvaltování toliko pro hovada – s pominutím - dobré jest. A tak už klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.