Petr Voldán: Velikonoční

Velikonoční pondělí je tu každý rok, i když mívá spoustu podob. K jaké se přiklání autor pravidelných pondělních glos Petr Voldán se dozvíte v příštích zhruba sto padesáti sekundách:

Velikonoce stokrát jinak. Podle toho, jak kdo chce. Kdo se přiklání k tradicím, není lenivý obarvit nebo alespoň obtiskem polepit pár vajíček, místo obligátního štrůdlu nebo klasické bábovky zkusit mazanec, byť se jako vždycky trochu rozjede nebo praskne. A nakonec z pár proutků uplést cosi, co lze alespoň dnes vydávat za pomlázku, když ji nechceme kupovat. Osobně jsem názoru, že tradice jsou kořením každého národa a rozumný i sebevědomý národ si je chrání a udržuje. Což není nějaké staromilství, jak se různí novátoři snaží tvrdit.
Ti by rádi inovovali i velikonoční zvyky, hrnou na nás doporučení, jak o velikonocích vynechávat údajně nezdravé nádivky, jak se vystříhat vajíček, protože jsou tím a oním škodlivá, jak se v dnešním ultrakorektně moderním světě vůbec nenosí něco, jako pomlázka. Koledovat dnes a přitom i trochu vyšlehat ženské pokolení všeho věku, to je pro aktivisty málem zločin, odsouzeníhodný jako ubližování na zdraví. Pochopitelně teď nebráním úlety přiopilých chlapíků, neznajících míru nejen počtu štamprlat, ale i citu pro pomlázku. Podobní siláci se ale chovají neurvale i jindy a velikonoční svátky v tom jsou nevinně. Pomlázka není od slova řezat, ale pomladit…
Je zajímavé, jak si hlasy, ohrnující nos nad tradicemi velikonočních zvyků, berou na podporu okolní svět, který prý tak barbarský není. Omyl, má jen jiné zvyky a ty si také chrání, kritika nekritika. Ovšem my sebou rádi házíme ode zdi ke zdi. Ti, co nejsou schopni vzít do ruky pár proutků nebo ponořit vajíčko alespoň do obyčejných slupek od cibule, mají většinou dost sil třeba na to, aby zalepili dětem pusu velikonočními mrzáčky z přeslazených čokoládových náhražek. A jdou tak na ruku těm, kteří velikonoce milují jen proto, že se na nich napakují. Na konzumním pojetí tradic se dá vydělat, když to zlatokopům umožňujeme. Prostě velikonoce jsou jako jiné svátky – rozmanité a takové, jaké si je uděláte. Já jsem pro ty naše tradiční a vám už teď přeju pohodové sváteční pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.