Petr Voldán: Úsměv podle plánu

Moderní technika nás občas zradí a nemyslím teď třeba jen trucující auto nabité elektronikou. Množí se totiž i případy nechtěných chyb při používání mobilních telefonů nebo na internetu. A pak je jen krůček k titulku ranní glosy, protože Petr Voldán podobná témata ze života rád vyhledává.

Nevídaně trefně se mi dnes hodí obecné pojmenování komunikačního prostoru na internetu, které jsme zvyklí používat - sociální sítě. Protože stejně jako do sítě klasické se i do té internetové sem tam někdo chytí. Pochopitelně nikoli dobrovolně nebo záměrně, tak jako ani kapr nespěchá, aby se co nejdřív mrskal v pevné síti. 

Jenomže jsme lidé chybující a tak sami sebe občas zradíme, byť potom, což mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti, láteříme a nadáváme tomu “mizernému” počítači, který za to může. Nikoli, samotný počítač, tablet, ani mobil sám bez našeho přičinění nesmaže text, doslova vyždímaný z našeho nitra, tak jako neodešle SMS ani jinou zprávu nesprávnému adresátovi, než kterému byla původně určena. 

Množí se tak rodinné rozbroje po nečekaných vyznáních překvapeným manželkám nebo manželům, s údivem zírajícím na horoucí projevy lásky po dvaceti letech rutinního manželství. Protože ona láskyplná slova měla před osudným zbrklým a nepřesným kliknutím na tlačítko mířit k zatím utajované “bokovce”. 

03232280.jpeg

Ale přibývá také nechtěných přiznání pravých názorů politiků nebo odhalení mnohdy špinavého zákulisí politiky. Ze stejné nebo podobné příčiny - neopatrnost, nešikovnost nebo naivní přístup k moderní technice a inkriminovaným sítím. Právě naivní ješitnost a snaha se rychle pochlubit projevem tak asi byla za posledním případem, při kterém v tenatech uvízl předseda a jediný mluvčí své strany Tomio Okamura. Do pasti internetu se chytil zveřejněním neupraveného projevu, ve kterém měl předepsaný i úsměv na prezidenta. Ten se ze závorky v textu na internetu hned rozletěl do škodolibého světa, s gustem se bavícího podobnými událostmi podle okřídleného hesla padni komu padni. A úsměv podle plánu - nebo chcete-li podle scénáře - už tak vlastně předznamenal blížícího se Silvestra. 

Takže opatrně s moderní technikou a sítěmi, jsou to občas zrádní sluhové. Usmívejte se raději i bez předpisu a teď už klidný pátek i příjemný poslední víkend před Vánocemi.

autor: pvo
Spustit audio