Petr Voldán: Teplo dědečku, teplo

Odpověď dnešních dnů na otázku o počasí je stejná, jako je reakce pohádkové Nastěnky. Teplo je všudypřítomné. A tak není divu, že se prosadilo i do pondělní glosy Petra Voldána. 

Legendární Mrazík je mi teď příjemný už jen svým názvem, protože si už nějaký čas můžeme s Nastěnkou notovat - teplo, opravdu teplo. Je to ale rok co rok stejné - když přijde vlna vysokých teplot, jsme jaksi zaskočeni. Ale divit se není zrovna proč. Je zkrátka léto ke kterému teplo patří. Můžeme sice diskutovat, jestli už by to nestačilo, jestli nám “sem tam mraky” spravedlivě rozdělují dešťové kapky, ale v tuto roční dobu teplo prostě bývá.

vedro

A už bychom si měli zvyknout na tento - v poslední době setrvalý - jev a zařídit se podle toho. Ano, máme prý léto asi čtvrté nejteplejší, teplotní rekord padl i v Africe a co udiví možná víc - ve Švédsku překonávají vedra tabulky, vedené od 19.století, Norsko má za sebou nejteplejší květen v historii. Požáry už zuří i tam, když v Řecku a podobných destinacích k létu patří tradičně.

Už to pár let trvá a pokračovat podle odborníků i bude. A jak reagujeme? Nemyslím obligátní úřední krok, který tradičně nastupuje nejen u nás, ale letos třeba i v Británii - omezování spotřeby vody, včetně zalévání. Přestali jsme snad betonovat plochy kolem měst v zájmu obchodních a průmyslových zón a nebo zabrzdili dláždění náměstí?

Jak díky ledu víme, že je planetě horko?

Požadujeme po developerech a investorech, aby pod hektary hal a komplexů budovali parkoviště a nebo je neroztahovali do šířky a když, tak na nich měli zelené střechy či na parkovištích stromy nebo zakrytí alespoň solárními panely?

Že by se bránili, že je to moc drahé? Je, ale vypadá to, že voda bude brzo mnohem dražší, pokud vůbec bude. Že to všechno jsou kroky na dlouho, jako sázení stromů a nové vodní plochy? Jenomže to letní vedro pociťujeme taky už pár let. Ale divíme se a zvažujeme řešení pokaždé, až když přijde.

Radami vařte bez sporáku a používejte závěsy na okna to asi do budoucna nezachráníme. Bude teplo, dědečku, teplo. Ale i babičko a ratolesti, v létě zkrátka bude asi víc a víc teplo a my se musíme zařídit. A tak už raději klidné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.