Petr Voldán: Státnost

Dnes je den české státnosti. Svátek v den sv.Václava. Umíme si poradit s tímto svátkem a „státností"? Na to se ptá glosa Petra Voldána.

Bezpochyby jednoznačně si poradí dnes se svátečním dnem Václavové. A to ať se hlásí i k odkazu patrona nás všech sv. Václava nebo ne. A s nimi i Vaškové, Vašíci i sem tam nějaká Václava coby ženská nositelka modifikace tohoto jména. Prý zhruba pro 123 900 lidí je dnešek dnem svátečním bez ohledu na to, co si myslí o státu a naší státnosti. Možná budou trochu víc preferovat sv. Václava jako patrona sládků.

Stejně mám každý rok dojem, že Den naší státnosti je svátkem se kterým si trošku nevíme rady. Stát se soustřeďuje víc na datum 28.října - Den vzniku Československa, s dneškem víc aktivit spojuje církev, ale i tu jako kdyby leckde přebíjely různé svatováclavské trhy, hody, košty a dokonce i slevy.

Logo

Zkrátka volný den pro každého jak si zvolí, ale myšlenek na stát, státnost nebo i sv. Václava, když je den jeho smrti, za kterou byl jeho bratr Boleslav a od toho se odvíjí i ta svátečnost, tak na něj si mnozí určitě ani nevzpomenou. Ještě že máme ten Václavák a na něm od Myslbeka pomník s Václavem a koněm.

Se státem je to složité - jsme to sice my, ale jako instituce už moc prestiže nemá. Ani ke státním symbolům není taková vážnost, jak by si člověk představoval. Bohužel - a to tak trochu určuje i obecné vnímání - ani u nejvyšších představitelů státu. Stát sice oficiálně neuznávají anarchisti, ale ani spousta lidí, kteří se mezi tuto skupinu rozhodně neřadí, bojkotuje mnohé zvyklosti a pravidla, na kterých stát stojí.

Kdo ví, jak by na to všechno koukal sv.Václav, byť jeho životní kroky a panovnické činy jsou opředeny tajemnem legend. Možná dobře, že se to nedozvíme. A tak raději všechno nejlepší Václavům a klidný, příjemný sváteční Den naší státnosti.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.