Petr Voldán: Špatné počasí neexistuje

Letos panuje zima – nezima a tak je počasí tématem snad stejně frekventovaným jako vánoční svátky a konec roku. Právě proto, že s touto roční dobou tak nějak nejde dohromady. Jak ale tvrdí autor pravidelné pondělní glosy Petr Voldán, špatné počasí prý vlastně neexistuje:

Namísto povzdechů nad nesplněnými seznamy dárků, ještě nenapečenými druhy cukroví a nevysmýčenými kouty bytů začíná skoro většina hovorů podivem nad kotrmelci počasí. Nějak nám nejdou do hlavy zelené louky, stromy skoro napučené, sem tam dokonce vykvetlé a bílá deka pořád nikde. Co sníh, i mráz se toulá kdesi světem, místo aby alespoň trochu zpevnil blátivé cesty. Teploměr výsměšně tancuje mezi čárkami pro pět a deset nad nulou a do toho se občas usměje sluníčko. Šetřílkové mudrují, že neměli podlehnout tlaku kalendáře na obutí auta do zimních pneumatik, silničáři si mnou ruce, jak šetří statisíce za sůl, kdežto vlekaři na horách rukama naopak lomí nad zatím šílenou zimní sezónou. Dětem se práší na lyže, saně i boby a dospělí nevědí, co si o tom všem myslet. Na internetu si posílají zasněžené obrázky z let minulých a nostalgicky vzpomínají na malebnost sněhové nadílky. Jako kdyby, když napadne, zhusta nenadávali, kde všude by sníh být neměl, kdo ho má uklízet a vůbec, proč nechumelí jen na horách…
Sarkastická moudrost praví - kdyby počasí nevyvádělo, neměla by polovina lidí o čem mluvit. Jenomže jeho vrtochy provokují a ovlivňují skoro každého. Tím spíš, když nás v napětí udržují předpovědi počasí, květnatě komentované medii sugestivními dovětky – nejteplejší zima za x let, sněhu si už v nížinách asi nebudeme užívat, zima láme teplotní rekordy, vánoce opět na blátě a tak podobně. Ještě, že neztrácíme příslovečný humor a vynořují se oprášené vtípky. Třeba ten o hudrujícím pánovi, který zprávy o počasí komentuje nasupeně – jo, já už dva dny vynáším ze sklepa v kýblech to vaše polojasno…
Myslím, že je na místě opravdu jistá dávka nadhledu – těžko s počasím něco uděláme a slunce nás přece potěší, déšť osvěží, vítr povzbudí, sníh rozradostní. Neexistuje totiž špatné počasí, jen různé druhy počasí dobrého. Ale teď už s výrokem Johna Ruskina úspěšné pondělí i celý vánoční týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.