Petr Voldán: Samá voda, samá voda

Čím méně vody je - v suchém létě rychle ubývá jak ta povrchová, tak i podzemní, tím víc o ní mluvíme. Bohužel často jen mluvíme a tak pro titulek dnešní glosy využil Petr Voldán první část dětské nápovědy například při hledání pokladu - Samá voda, samá voda. I když podle něj spíš situace už hoři.

Na to, když je vody moc, se po několikero zlých zkušenostech s následky záplav minulých let už jakž takž připravujeme. K situaci, která nastala, ale už se také opakuje - tedy k nedostatku vody, jsme ale jaksi dlouhodobě liknaví. Myslím teď hlavně činitele, odpovědné za systémové kroky.

Sucho ovlivňuje množství i kvalitu vody (ilustrační foto)

Jako jednotlivci jsme - podle mého - mnohem zodpovědnější a chytřejší. Asi i proto, že jde o naši peněženku, kdežto statní úředník a politik má za sebou v podstatě bezednou kasu společnou. A ta ho, jak víme, často moc nepálí.

Spotřeba vody v domácnostech i přepočtu na osobu dlouhodobě klesá, za což se nám vodárenské firmy - zhusta v zahraničním vlastnictví - odvděčují zdražováním vody. Jsme hluboko za spotřebou Britů, ale i za průměry ve Francii nebo třeba Maďarsku. Naši zahrádkáři chytají dešťovku dávno a tak mohou jen shovívavě krčit obočí nad probuzením zájmu ministerských úředníků a jejich vyhlášení „dešťovkových dotací".

Pitná voda a minerálka (ilustrační foto)

Nefandím plýtvání, ale s návrhy různých omezení spotřeby vody pro soukromníky a domácnosti jsou při hledání ztracené a stále se ztrácející vody, ministerstva životního prostředí a zemědělství trochu vedle. Řekl bych v duchu dětských her - byť to zní při nedostatku vody paradoxně - samá voda, samá voda. Přihořívá jen zájmem řešit zadržováni vody v přírodě. Ale kdy se tady ozve vítězné hoří si netroufám odhadovat.

Skeptický jsem na základě dosavadních reálných kroků. Slova o odhodlání, nutnosti, koncepcích, programech, dotacích vodu nepřinesla a nepřinesou. Tím spíš, když prakticky tytéž státní instituce dotují plodiny, které vodu v půdě udržet rozhodně nepomáhají, podporují bioplynové stanice, pro které se pěstuje na širých lánech potrava, dotují firmy, které betonují a asfaltují průmyslové zóny bez závazku zadržet vodu a přijímají i další rozhodnutí proti zájmu mít vody víc.

Léto, bazén, koupání (ilustrační foto)

Zahrádky nebo bazény situaci nezachrání, snad jen tu havarijní. Lánům řepky, udusané půdě obřími traktory, hektarům betonu a asfaltu i střech nákupních a průmyslových zón se konve nevyrovnají. To je, bohužel, samá voda. Bylo by určitě lepší, kdyby v problému nedostatku vody alespoň přihořívalo. Ale teď už raději klidné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.