Petr Voldán: Reprezentace

Reprezentace může být různá a také může mít různé výsledky. Dnešní téma pro autora ranní glosy Petra Voldána.

Jediné slovíčko a tolik podob. Reprezentace. Jednou jsme pyšní, jindy nechápeme a občas jsme až naštvaní. Právě na obsah za tímto jedním slovem. Zdaleka nemusí jít jen o reprezentaci sportovní.

Česká basketbalová reprezentace na mistrovství světa 2019

Abych byl konkrétní, připomenu několik příkladů z posledních dnů. A začněme třeba u zmíněného sportu. To, co už předvedli na Mistrovství světa basketbalistů naši hráči, to byla reprezentace s velkým “R”. Tým došel nejen mnohem dál, než podle papírových předpokladů měl. Hrál lépe, než většina odborníků i protivníků čekala. Byl to tým, který věděl co chce, byl to skutečný tým. Reprezentoval - nejel si mistrovství užít. Byť nedosáhl na medaili. Jen ta nemusí znamenat dobrou reprezentaci.

Čtěte také

Velké úsilí o záchranu severního bílého nosorožce, druhu, který je na pokraji vyhynutí, protože už žijí jen dvě poslední samice, dostalo velký impuls. A podíl na pokroku mezinárodního týmu mají také odborníci ze Safari Parku Dvůr Králové. Reprezentace určitě hodná medaile, i když v tomto oboru se nedávají. Navzdory tomu, že pro spoustu lidí je osud ohrožených severních bílých nosorožců - bohužel - problémem hodně okrajovým.

Reprezentovat jela na dva zápasy i naše fotbalová - reprezentace. Ale proti Kosovu se v kvalifikaci pro mistrovství Evropy předvedl tým tak, že médii létala slova jako blamáž a podobně. Přitom hráči v rozhovorech mluvili o tom, že hráli dobrý fotbal. Podivná reprezentace se vším všudy. Byť poté přišlo vítězství v Černé Hoře a pro náš fotbal je asi zase všechno v pořádku.

Vlajky EU a Česka

Opět to byl příklad ze sportu. Ale jak jsem předeslal, reprezentace má mnoho podob. I na úrovní politiků tu vrcholnou, včetně cest do zahraničí. Je ale třeba s podivem, že reprezentace diplomatická má jinou představu o zahraniční politice státu, než jeho reprezentant nejvyšší.

Hlava státu to ukázala svými výroky - shodou okolností o Kosovu, se kterým se moc nepředvedla reprezentace fotbalová. Výroky přinejmenším kontroverzními a v protikladu s oficiální politikou státu.

Inu, reprezentace má mnoho podob, na některé jsme hrdí a na jiné tolik ne. Ale to už jsem říkal a tak teď klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.