Petr Voldán: Plaváček by koukal

Moře, to je lákadlo pro nás vnitrozemce teď o dovolených hodně silné. I když se za mořskými vlnami vypravujeme už celoročně. Kdoví, na ale co budeme při plavání nebo potápění ve vlnách narážet za pár let. Ryby to prý podle vědců nebudou. Víc vám napoví titulek páteční glosy „Plaváček by koukal“ a celou odpověď má její autor Petr Voldán:

Plastová malá hračka, která byla oblíbenou mezi dětmi hlavně před několika desítkami let, když byla věrným společníkem koupajících se dětí ve vanách a vaničkách, toho moc v mořích nenaplavala. Nicméně si troufám tvrdit, že kdyby plaváček mohl, tak by se při návštěvě u moře dnes hodně divil. A co teprve za pár desítek let. Ve vlnách by totiž narážel velice často na materiálově sice blízké, ale pro cachtání v mořích určitě neurčené příbuzné.
Právě moře a oceány začínají houfně zamořovat plastové odpady – hlavně nápojové lahve. Je pro mě naprosto nepředstavitelná hromada, která tak končí v mořích a oceánech za jediný rok – prý asi 8 milionů tun plastů. Není divu, že vědci odhadují, že kolem roku 2050, což není až tak daleko, bude ve vodách víc tun plastů, než ryb. S nadsázkou radím, kdo se chcete na dovolené při plavání či potápění potkat raději s rybkou a ne s plastovou lahví, máte na to jen nějakých čtyřiatřicet let. Současná zkušenost vám přitom nemusí připadat tak dramatická, protože plasty se vlivem slané vody a slunce rozpadají na drobné kousky a tak je moc nevnímáme. To mořští živočichové ano, pletou si je s třpytivou potravou a pak z toho mají trable nebo v horších případech i hynou.
Ne že bychom s masivním nástupem plastového nebezpečí nebojovali, ale ti, kteří planetu plasty zamořují, jsou zatím aktivnější. Byť se z odpadových plastů, vylovených z vln moří a oceánů už třeba vyrábějí i sportovní běžecké boty. Je dobře, že jako lidé umíme plasty vyrobit, špatné, že s nimi neumíme zacházet a znovu dobré, že je dokážeme recyklovat. To ale nic nemění na tom, že dávný plastový vodní hrdina plaváček by asi vážně koukal, co se to tu děje a co se mu to mezi koupající natlačilo za konkurenci. Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.