Petr Voldán: Novoroční

Protože je dnes pátek nechybí ani první letošní pravidelná glosa Petra Voldána. A jaká jiná, než Novoroční – i když – ale poslechněte si sami:

Vážení přátelé, milí spoluobčané. Vstupujeme do dalšího roku, do roku 2016. Doufám, že nebude stát jako ten minulý za …..píííp. Hm třeba tedy za starou belu… Tak takhle státnicky se mi k vám dnes promlouvat opravdu nechce. Ono je to vlastně dost zajímavé jen se zamyslet, kdo asi teď po ránu na Nový rok může být v dosahu rozhlasového vysílání. Máme za sebou noc, všeobecně branou jako noc veselou až bujarou, po které se do procitání moc neženeme.
A tak soudím, že někteří věrní posluchači naší stanice ještě sní svůj první letošní sen, pokud jim hlavu dočista nevyčistily silvestrovské přípitky. A na nohou jsou budˇ střídmí oslavovatelé příchodu dalšího roku nebo notoričtí nespavci. Pochopitelně vyjímaje všechny, kterým už začaly pracovní povinnosti ve službách, dopravě, zdravotnictví a tak dále, těch profesí je bezpočet, kde rozhoduje provoz a ne kalendář.
No a ti, co už máte za sebou první sny roku 2016 můžete odhadovat, jaký ten nadcházející rok bude – znáte to přece, jak na Nový rok, tak po celý rok – takže zapátrejte – byl to sen růžový, optimistický, mlhavý a nečitelný či snad až děsivý? Zas bych to ale tak nepřeceňoval. Na Nový rok je spousta lidí s veledobrými úmysly, které se ale časem vytrácejí do reality a to, že vám už při snídani vypadne z ruky hrnek s čajem asi neznamená, že budete třískat porcelán den za dnem po celý rok. Ani já, ani nikdo z vás nemáme takový dalekohled, aby dohlédl na konec roku, který právě začíná a mohl předpovídat, jaký skutečně bude. Natož drobnohled, abychom rozpoznali detaily, které nás budou příští dny, týdny a měsíce provázet.
Na jedno bychom ale možná nemuseli zapomínat – jak pravil Einstein – je sice mnoho způsobů, jak zabít čas, ale žádný, jak ho vzkřísit. Takže, vážení přátelé, milí spoluobčané, příjemný nejen pátek i víkend, ale i úspěšný celý rok.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio