Petr Voldán: Nosorožec versus pašerák - 0:1

Pokud byste čekali, že se dnes bude autor glosy Petr Voldán věnovat finále fotbalového šampionátu světa, které přikovalo včera k obrazovkám miliony lidí po celé světě, pak byste se pletli. Mnohem menší odezvu mají souboje ohrožených druhů zvířat o přežití na naší planetě. Nicméně jednu z aktuálních událostí právě v tomto zápase charakterizuje Petr Voldán v titulku pondělní glosy také trochu sportovní řečí.

Nevím, jak z pohledu světa, ale z našeho se mně stav boje nosorožců s lidmi - i když pro pašeráky nosorožčích rohů se to označení nehodí - jeví jako prohra 0:1. Pražský soud totiž takřka všechny obviněné v kauze údajného pašování 24-ti rohů afrických nosorožců v hodnotě asi 96 milionů korun osvobodil.

Padla jediná podmínka s pokutou 600 tisíc korun, což si i dítě spočítá, je ve srovnání s těmi skoro sto miliony pakatel. Vkrádá se ironická douška - za ty drobné to asi stálo. Sice není rozsudek pravomocný, jsou tu ještě odvolání, ale že kauza šestnácti lidí, která před pád lety vyvolala bombastické titulky, dopadne takhle, je s podivem. Obžalovaní, údajní najatí střelci nosorožců nevěděli, že dělali něco nelegálního a nedostali prý za nic zaplaceno.

Přitom při tiskové konferenci a prezentaci zabavených rohů, které hlídala po zuby ozbrojená eskorta, padaly odhady o trestech až osm let i silácké výroky o rozbití velkého pašeráckého gangu a výrazném ochromení pašerácké organizace. Síť tedy bude možná zase pohromadě a nosorožci aby se opět třásli i před našimi pašeráky. S těmi ostatními bojují nepřetržitě.

Tentokrát jim nějak náš soud nepomáhá - ještě, že jim sem tam pomůže sama příroda. Třeba tak drasticky, že nedávno našli v Jihoafrické republice pravděpodobně nejméně po třech pytlácích, kteří měli spadeno na rohy nosorožců, jen boty. Prý se stali potravou lvů. Paní příroda asi ví něco o pořekadle "Kdo s čím zachází, s tím také schází".

ZOO Dvůr Králové předala vzorky nosorožčí rohoviny celníkům a inspekci. Zbytek zásob spálí

Je to paradox, na jedné straně i naše ZOO vracejí ohrožené nosorožce zpět do přírody. A vědci právě oznamují převratný průlom - v laboratoři se podařilo vyvinout první hybridní embryo nosorožce. Kdežto šestnáct obviněných z pašeráctví nosorožčích rohů se vysmeklo - prý žádní organizátoři a lovci. Rohy, které hlídali na tiskovce ozbrojenci, si asi zvířata urazila a do Evropy k přeprodeji dopravila sama.

Za mě tedy bohužel nepochopitelně jedna nula pro pašeráky. Uvidíme, jak to bude po prodloužení, tedy po odvoláních. Držím palce nosorožcům. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.