Petr Voldán: Nedorostlí do robota

Na roboty kolem nás jsme si už více méně zvykli. Je hodně pracovišť, kde je využívají. Nedávno ale v Praze testovali zvláštní robotické vozítko, které má doručit zákazníkům třeba nákup. Diskuse o zajímavém nápadu ale podle autora dnešní glosy Petra Voldána vypověděla o našem myšlení mnohem víc, než by se zdálo:

Trochu jako z fantastických filmů je představa, že vám u vrátek zastaví malé vozítko a v něm najdete objednané housky, máslo, brambory, olej, pastu na zuby - no proč pokračovat, zkrátka nákup. Vezmete tašku a robota na kolečkách pošlete zpátky. Představa o pohodlí krásná, i když otazníků k ní nepočítaně.

Ale pozor, hodně překvapivě jsem nenašel moc takových, ve kterých by diskutující řešili praktické věci - co třeba, když vozík narazí do chodce, jak si poradí s přejezdem silnice a podobně. Už teď je na chodnících často boj o místo mezi chodci - chodník je od chodit - maminkami s kočárky, pomalými penzisty, sem tam cyklisty, sportovci na kolečkových bruslích, v Praze s turisty na segwejích i napůl parkujícími dodávkami zásobování. A do toho robot s anténkou.

Hodně odvážná představa
Pokrok ale nezastavíš a je možné si představit takového robota kurýra s nákupem v satelitním městečku rodinných domků nebo jako doručovatele poštovní zásilky tam kde to jde. Jednou to bude realita a ne test nebo rarita. Jako pizza létajícím dronem rovnou na balkon.

Roboti

Ale tohle všechno znělo v debatách kolem pojízdného robota ve funkci jakéhosi obchodního příručího jen tak nějak okrajově. Co dominovalo mě poněkud zaskočilo. Snad tři čtvrtiny lidí řešily po informaci o úvahách zapojit roboty do doručování nákupů, jak rychle je někdo ukradne nebo jak je rozbít, případně zneužít. Neuvěřitelné, jak se posouvá uvažování lidí. A proč - jenomže odpověď asi není jednoduchá. Vinu vidím například v rostoucí bulvárnosti mediálních zpráv, s tím spojené vyhrocenější atmosféře ve společnosti. V přibývajícím nepřátelství a duchu konfrontace, kterému jen přidává politická scéna.

Kam až jsme se to dostali od robota s nákupem a co o nás diskuse nakonec vypovídají. Tak ahoj robote, jdu si pro tašku, zatím na tebe podle všeho nějak nejsme mentálně zralí. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.